Učenje uz tehniku podvlačenja ključnih reči

Bliži se ispitni rok i čini ti se da je najbolje da umesto markera uzmeš četku za krečenje i obojiš knjigu jer je ionako sve što piše važno.

преузимање
Izor: 9gag.com

Lično smatram da metod podvlačenja ama baš svega nema poentu.

Markeri nam mogu pomoći da mnogo efikasnije pamtimo, ali to neće učiniti ili će učiniti slabije ako je baš sve podvučeno. Pogotovo ako ste vizuelni tip kao ja. Kada dobro naučim lekciju čini mi se da tačno znam da u sebi zamislim u kom kutku stranice se taj tekst nalazi i u kom obliku je pasos: da li je veliki, mali, ispresecan i sl. No, da se vratim na temu, da ne izgubim fokus – i tu dolazim do reči FOKUS.

Kada podvlačite, fokusirajte se na ključne reči u rečenici, a ne na sve što je važno. Ovo vam može biti najznačajnije u momentima obnavljanja lekcije jer kada su vam podvučene ključne reči bukvalno možete samo „prelaziti očima“ lekciju u tren oka. Nema dugog zadržavanja, a efekat je isti kao kada iščitate celu stranu/pasos.

Lično razlikujem dve metode podvlačenja ključnih reči. Prva je kada mi je lekcija relativno laka da je savladam pa samo obojim 3 do 4 reči po rečenici, a druga metoda je kada debelim markerom obojim 3-4 ključne reči po rečenici, a ostale važne delove podvučem tankim markerom.

Pre nego što vam pokažem kako to izgleda u praksi, moram vam napomenuti da je tokom podvlačenja po ključnim rečima jako važno da prvo koncentrisano  i sa razumevanjem iščitate lekciju, na taj način da kada ugledte ključne reči znate o čemu se radi u datom pasosu.

*Napomene pre nego što pogledate fotografije: Ne gledajte odmah ključne reči na fotografijama, prvo pročitajte pasos, a onda pogledajte ključne reči koje sam podvukla. Ključne reči će vas odmah podsetiti na ono što ste prethodno iščitali.
Možete i izaći iz ovog članka, pa se vratiti za par minuta i pogledati samo ključne reči i kladim se da će vam ceo pasos biti sklopljen u glavi – iliti cela slagalica od 100 puzli na osnovu samo 3-4 puzle. 🙂
I da, primeri ispod su vrlo vrlo jednostavni, ali htela sam da ovaj metod predstavim „početnicima“, vi koji ga već koristite verovatno znate da ga primenite i na mnogo težim pasosima.

Prvi metod izgleda ovako:

20180518_191110

20180518_195056.jpg

** Ovo što je običnom olovkom obrišem uvek čim podvučem ključne reči, ovde je slučajno ostalo.

Drugi metod izgleda ovako:

20180518_195347

20180518_195155


 Sve je stvar vežbe i navike. Ovaj metod koristim već dve godine i mnogo mi je pomogao kada se radi o teorijskim predmetima. Ukoliko ste navikli da učite na drugačiji način možda vam u početku neće leći ovaj metod, ali kroz neko vreme shvatićete njegove prednosti ima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *