Biraj pažljivo ko ti organizuje putovanje – 6 saveta

20170705_093511 (1)

Mnogi od vas mi se javljaju da im predložim gde da otputuju, pre svega mi stižu pitanja za Grčku, ipak destinacije mogu da preporučim samo iz mog iskustva i iskustva meni bliskih ljudi.

Smatram da postoji ono što je bitnije od toga gde ćete otići, a to je – SA KIM ćete otputovati. Pod tim ne mislim na saputnike, već na turističku agenciju.

Pre par dana u razgovoru sa jednom devojkom shvatila sam da smatram da se neke stvari podrazumevaju, kao neko ko studira turizam, ko je dosta putovao, bio na praksi u agenciji i ko se vrlo dobro razume u strukturu turističkog aranžmana. A onda porazgovaram sa nekim ko nije iz branše i shvatim da sam se opasno prevarila u tom uverenju.

Ovo su stavke na koje treba da obratite pažnju i stvari koje treba da znate o svojim pravima kao putnik. Čak iako ste iskusni uvek se može desiti da vam nešto promakne!

Odaberite turističku agenciju koja je članica YUTE

Ako mene pitate, ovo je obavezno. Ukoliko je turistička agencija član YUTE (Nacionalne Asocijacije turističkih agencija Srbije) osigurani ste pre svega od toga da vaš novac ne može da nestane bez traga sa iznenadnim zatvaranjem turističke agencije baš pred vaše putovanje, kao i od toga da u sred inostranstva ostanete bez smeštaja.

Osim toga za članice YUTE važe pravila koja se moraju poštovati, a koja putnicima ulivaju sigurnost. (saznajte više na yuta.rs ).
YUTA štiti turističke agencije od svakojakih putnika, ali rekla bih da još više štiti putnike. Stoga kada vam se idući put dopadne aranžman turističke agencije obavezno pročešljajte njen sajt i izvidite da li je ona YUTI-na članica.

Ako ne možete da pronađete ovu informaciju na sajtu – verujte mi nije zakopana na nebitnom delu sajta. Agencije se vrlo ponose ovim članstvom i najčešće je to vidno istaknuto.

Ako na sajtu agencije nije istaknuto da li je članica YUTE onda to lako možete proveriti ovde.

Skriveni troškovi

Često možete videti „šokantnu“ cenu BARSELONA 150 EVRA. Vau, uplaćujemo odmah! STOP.

Prvo što treba da uradite kod tako „šokantno niskih cena“, ali i inače, jeste da pogledate deo u kom piše šta aranžman obuhvata, a šta ne obuhvata. Odnosno, šta je uključeno u cenu koju plaćate, a šta nije.

Naprimer, od ove godine postoji i turistička taksa u Grčkoj, koja je možda „beznačajnih“ desetak evra, ali svakako povećava cenu aranžmana.

Kod određenih agencija postoji i takozvani „dinarski deo„, koji zapravo predstavlja iznos koji se dodaje na cenu iz tabele, koja vam je delovala prilično povoljno.

Naravno, kako zaboraviti fakultativne obilaske-izlete koji vam nisu uključeni u cenu aranžmana i doplaćuju se ako želite da idete na njih. Ponekada se i obilazak grada sa vodičem doplaćuje, iako se aranžman zove Prag – zapravo se radi o smeštaju u Pragu i prevozu do Praga i nazad – vodič je uz vas samo u autobusu, a za obilazak se snađite ako nećete da doplatite.

Ili naprimer, možda se aranžman zove „Venecija – jesen 2018“ i možda piše da to košta 70 evra, ali verovatno u to nije uračunat brodić do Venecije koji košta 20 evra – što povećava cenu aranžmana na 90 evra.

Od skrivenih troškova dodala bih i da često aranžmani ne uključuju i aerodromske takse, koje ponekada cenu vašeg aranžmana mogu uvećati i do 200 evra. Obratite pažnju na to!

Dakle, dobro prostudirajte cenovnik, kako ne biste bili u čudu da vas je šokantno niska cena za Barselonu koštala 500 evra, a ne 150 evra.

Turističke agencije za mlade – NE, NIKAKO

Ako vam jedini cilj putovanja da budete pijani 24 sata, sve dane aranžmana – onda nisam u pravu sa tezom iznad. Ipak, ukoliko imate drugačija očekivanja od putovanja bolje se opredelite za neku ozbiljnu agenciju.

Sa turističkom agencijom za mlade sam putovala jednom i to jer mi se dopao program putovanja – a onda sam završila u hotelu bez grejanja u sred februara.

Ni moji prijatelji nisu imali bolja iskustva – više njih je imalo stari autobus u raspadanju, koji se na pola puta, na letnjoj vrućini, kvario ili su imali vodiče koji ne znaju ništa sem gde može da se nabavi alkohol.

P.s. Izuzeci uvek postoje, ali je bar iskustvo mojih prijatelja i mene dovelo do ovog stava.

„Ovo stvarno nema smisla!“

S obzirom na to da radim kao turistički vodič, navikla sam da čim neko izgovori meni ili mojim kolegama ovu rečenicu , da se uglavnom radi o tome da taj neko nije dobro pročitao program putovanja, kao i to šta sve ono uključuje.

Ipak, najčešća je ta rečenica za nedovoljan broj utičnica u sobi, loš wi-fi i slično. 🙂  Mada, moram reći da agencija za stvari poput toga zaista nije ni kriva ni dužna.

No htedoh koju rečenicu o Programu putovanja. Dakle, pre nego što vodiču kažete: „Ovo stvarno nema smisla!“, prvo se prisetite šta Programa putovanja i šta vam je sve obećano, a šta nije.

Znam da živimo u vreme kada ljude mrzi da pročitaju i najprostiju rečenicu, ali vrlo je važno da vas ne mrzi da pročitate plan i program turističkog aranžmana i da budete dobro upoznati sa svime što vas na putovanju čeka. Da, idete na odmor, ali se ne treba dok potpisujete papirologiju u agenciji ponašati kao da ste na istom (ležerno 🙂 ).

Inače, plan i program turističkog aranžmana je sve i svja svih turističkih agencija. Ni jedna ozbiljna agencija ne sme da ga menja bez saglasnosti aposlutno cele grupe. Ono što vam je programom obećano to treba da bude i ispunjeno (sem u slučaju vanrednih oklonosti, npr. velike prirodne nepogode).

P.s. Što se tiče toga da nema dovoljno utičnica u sobi „znam da zvuči šašavo“ (što bi rekao onaj dekica iz reklame), ali ponesite svoj mali produžni kabal. Poslužiće! Pogotovo u Italiji gde se često može naići čak i na nekompaktne utičnice za naše punjače za telefon!

 

Šta ako hoću da odustanem od aranžmana…

Ukoliko otkažete putovanje više od 45 dana pre polaska na isto agencija vam sav vraća novac, sem 5% od celog aranžmana jer su to njeni administrativni troškovi, koje po zakonu ima prava da zadrži.

Kako se početak putovanja bliži, tako je i manja suma novca koju će vam agencija vratiti. Informaciju koliko novca vam vraća postoji u Opštim uslovima putovanja svake agencije i to je obično istaknuto na sajtu ili ako ste već uplatili putovanje to ste dobili napismeno. Agencija na zadržavanje sve veće i veće sume kako se bliži putovanje ima apsolutno zakonsko pravo.

Ukoliko vam se dogodi nešto zbog čega ne možete ići na putovanje, dobro je znati da možete da nađete zamenu među prijateljima, rodbinom, komšijama, kolegama… U krajnjem slučaju ako niko nema novca da vas zameni, bar poklonite putovanje – propašće vam novac i ovako.

Ako putujete na putovanje koje dosta košta, a ne biste da rizikujete da možete da izgubite puno novca za slučaj da vam nešto iskrsne i ne možete da idete – postoji osiguranje za aranžman, koje sigurno možete uplatiti kod svih većih osiguravajućih kompanija.

Još jedna važna stvar…

Zdravstveno osiguranje

Iliti najbolje „bačene pare ikada“. Nikada se ne zna i nikada se nemojte igrati sa tim da vam je mrsko da izdvojite za ovo. Danas osiguranje možete nabaviti preko svog mobilnog telefona, ne morate da se maknete iz kreveta.

Daj bože da vam ni ne zatreba, ali bar budite sigurni da ako vam se desi nešto roditelji neće morati da vam šalju 2000 evra za običan pregled kod doktora Dimitrisa u malom selu u Grčkoj.

Takođe, ako puno putujete, više se isplati da uzmete godišnje zdravstveno osiguranje nego da ih kupujete non-stop pojedinačno – raspitajte se o toj mogućnosti.

Ako vas još nešto buni kod kupovine turističkih aranžmana ili vaših prava, pišite mi predloge kako bih dopunila ovaj tekst.
Srećan put na svim budućim putovanjima!

P.s.
Andjelija, hvala ti na ideji za ovaj tekst!
Katarina, hvala ti na za idejama za dopunu!

One comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *