Učenje uz pomoć mapa uma

Kako vi pamtite dok učite? Ja vizualno.

Koja je vaša lekcija iz noćnih mora? Moja je svakako onda kada treba da naučim lekciju punu podela koje u sebi imaju pobedele.

Volite li da se igrate sa bojama i crtate dok učite? Ja obožavam!

Za nas sa vizualnim pamćenjem, za nas kojima su podele podela sa podelama košmar i za nas kojima u dubini duše još uvek nedostaje predškolsko pa volimo šarenilo na papirima  – prava stvar su mape uma. Sa njima se brže i kreativnije pamti.

Za one koji ranije nisu čuli za učenje pomoću mapa uma prekopiraću jednu od brojnih sličnih definicija:

Mapa uma (engl. Mind map) je vrsta dijagrama specifične forme koji prikazuje ideje ili razmišljanja na svojevrstan način. On kao shematski opis nekog (sa)znanja sadrži reči, rečenice, simbolične sličice ili crteže i razne druge znakove koji predstavljaju značenje tih ideja ili razmišljanja. Njegov izgled je izveden tako da se u središtu nalazi ključna reč (keyword), dakle ideja ili tema, a oko nje se dalje granaju ostale zamisli, sa time da su svi ti dijelovi međusobno povezani grafički, semantički i čine celinu.

MindMapping_mindmap_handdrawn-796x531
Izvor: www.mindmeister.com

Koristi od mapa uma su brojne: brže i lakše učenje, brže je obnavljanje sa njih nego čitanjem lekcije, prednost vizuelnog asociranja, na njima su izdvojene bitne stvari, itd.

Na internetu možete pronaći gomilu tekstova o mapama uma sa uputstvima kako da ih koristite, trikovima koji vam mogu pomoći da one budu kvalitetnije i kreativnije. Sve to zaista jeste korisno i usmerava. No, moj savet je da svako treba da pravi mapu uma u skladu sa sopstvenom kreativnošću i sopstvenom simbolikom.

Dakle, kod mapa uma zaboravite na pravila: one su tu da olakšaju a ne da zabibere stvar.

Svakako, te tekstove vredi pročitati i nadahnuti se, ali ne i pridržavati ih se slepo.

U ovom tekstu želim da dam konkretan primer kako pravim mapu uma u reanoj situaciji, tj. realnoj lekciji za učenje za moj nedavni kolokvijum.

Takvo nešto nisam pronašla na internetu – prikaz lekcije pa zatim prikaz kako od lekcije praviti mapu uma korak po korak.

Ovo što ću prikazati je način na koji ih ja radim i koji meni prija. Naravno da nisam neki kreativni stručnjak na ovu temu, ali mi jako olakšava učenje pravljenje mapa uma na način koji sam usvojila. Mnoge komplikovane lekcije savladala sam lakše baš zahvaljujući tome.

P.s. Preporučujem vam da ostatak teksta pogledate sa kompjutera / laptopa ukoliko na telefonu ne možete da zumirate ili lepo vidite slova.

1. Korak

Pročitajte i podvucite lekciju sa razumevanjem.

IMG_20181102_202859.jpg

2. Korak

Odredite glavni pojam ili poentu u lekciji oko kog se gradivo dalje „grana“.

IMG_20181102_200506.jpg

3. Korak

Krenite sa prvim pojmovima granama: podelama ili simbolima na glavni pojam.

IMG_20181102_201424

*Ja sam kraj upravljačkih organizacija stavila kravatu zato što mi je ona simbol na upravljanje (direktore), kraj tržišnih elemenata tezgicu, a kraj elemenata iz kojih se proizvodi fabriku kao simbol proizvodnje.

4. Korak

Dodajte objašnjenje, asocijacije, mini crteže ili podele pojmova.

IMG_20181102_202230

* Međunarodne – lopta poput globusa, državni organi i zakonodavna vlast – srpska zastavica, prirodna i infrastrukturna dobra – planinica i Ajfelov toranj, oprema – krevet, radni resursi – nasmejano lice ugostitelja, potrošači (turisti) – koferče.

5. Korak

Svaku granu možete obojiti drugačijom bojom.

IMG_20181102_202650

Možda vam na prvi pogled deluje besmisleno, ali dok se igrate sa mapom uma naučićete – obećavam.

Srećno učenje! 🙂

P.s. Kako biste stalno bili u toku sa mojim novim tekstovima pratite Fejsbuk stranicu Lena Stefanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *