Work&Travel: ono što vam agencije neće reći

Kako se moj blog bavi studentskim temama, a jedna od vrlo važnih tema je i odlazak u Sjedinjene Američke Države na Work&travel program, osetila sam potrebu da ovde postoji tekst na tu temu. Ipak, kako se sama u tu avanturu nisam upustila, a niti planiram, rešila sam da prepustim reč mojim drugaricama Ivani i Kristini koje su kroz program prošle (a i ja sa njima uz konstantna dopisivanja na WhatsApp-u 🙂 ).

Nisam želela da ovaj tekst bude standardni, sa informacijama koje možete pročitati u brošurama agencijama koje posreduju odlazak na Work&travel, pa sam im postavila zadatak da mi kažu par stvari koje bi volele da su znale pre nego što su otišle ili da podele neki deo iskustva koji bi drugima značio.

Kristina:

Pre svega bih volela da naglasim da je svako iskustvo individualno i da neke stvari koje su meni odgovarale možda nekom drugom ne bi. Svoje leto sam provela u turističkom mestu Rehoboth Beach.

Prva stvar koju morate da odaberete kada se odlučite za Work&travel program jeste agencija. Meni je taj deo kao nekom ko je bio neupućen izuzetno teško pao, ali surova realnost je da sve agencije rade apsolutno isti posao izuzev ljubaznosti, koji je bio presudan da se ja odlučim za određenu agenciju.

Nakon što su mi se utisci slegli nakon povratka smatram da ni jedna agencija ne može da vas skroz pripremi na ono što vas čeka, dok vi sami to ne iskusite. Ali ima nekih stvari koje agencije jednostavno vole da spomenu, ali ne i da upute i prikažu realnost.

https://www.instagram.com/p/Bolcy_Jl-Mm/

Smeštaj: Ukoliko prvi put idete na program verovatno ste čuli priče kako mnogo ljudi deli isti smeštaj. A ukoliko imate sreće (koju ja nisam imala) da imate dobre cimere sve će vam lakše pasti. Često u sobi spava od 4 do 6 ljudi, u kući ponekada bude i više apartmana. U mojoj kući je živelo 24 ljudi. Tako da ćete morati da se naviknete da spavate malo i uz buku, a pritom ćete davati previše para za smeštaj, a radićete po ceo dan. Takođe znam da su se neki studenti čak žalili da im krov prokišnjava. U agenciji da se tako nešto može dogoditi vam niko to neće najaviti!

Zdravstveno osiguranje: Zdravstveno osiguranje je još jedna zanimljiva činjenica o kojoj se ne priča mnogo. U agenciji vam naglase da ste u obavezi da ga platite i da ono ne obuhvata zubara. Ali nažalost ovog leta je jedna moja drugarica imala velike zdravstvene probleme sa kičmom. Devojci je bilo toliko loše da nije mogla da hoda, a pritom je sve terapije na koje je išla da bi mogla da se vrati kuci, plaćala sama! Od zdravstvenog osiguranja nije imala ništa. Zato je moj savet da posetite zubara i izvadite krv pre polaska za Ameriku. Takođe, ukoliko pijete neku terapiju ili odredjeni lek obavezno ga ponesite sa sobom!

https://www.instagram.com/p/BnfR-vAFg5b/

Menjanje posla: O da, moguće je! Znam ljude kojima je sponzorska agencija dozvoljavala da promene prvi posao čak 3 puta! Tako da i ukoliko dođete u Ameriku i posao vam ne odgovara nema potrebe da sebi upropastite leto, već uz osmeh na licu i potražite posao na kom ćete se osećati prijatno. Amerikanci vole direktan kontakt, kada je neko predan poslu i kod njih je normalno da zakucate na vrata pitate da li imaju slobodne pozicije, ostavite kontakt i ukoliko nemaju – nastavite dalje.Ivana
:

Složila bih se da je svako iskustvo individualno i da zapravo mnogo toga zavisi od sreće. BIla sam na programu dva puta i moj izbor je bila agencija Work and Travel Group koja odlično radi svoj posao, ali svake godine ima previše prijavljenih studenata, pa vam se ne može uvek previše posvetiti.

WhatsApp Image 2018-11-12 at 18.57.52

Viza: Što se tiče samog prijavljivanja na program prvo treba proveriti da li ste pravi kandidat za to. Ukoliko spadate u rizičnu grupu za dobijanje vize iz više razloga, npr. obnovili ste godinu na fakultetu, imate nedovoljan broj položenih ispita ili nešto treće onda W&T nije pravi izbor za vas, što vam agencija uglavnom neće reći jer oni svakako zadržavaju vaš depozit u slučaju da ne dobijete vizu, tako da je najbolje da to sami procentite i ne slušate agenciju. (Jelena, autorka bloga bi dodala: Jednoj drugarici koja nema objektivne šanse za vizu za W&T jedna agencija je tvrdila da ima.)

Svoje prvo leto u Americi sam provela na ostrvu Nantucket, dok sam ovog leta bila na svega 60 kilometara od njega, na ostrvu Martha’s Vineyard. Obe destinacije su jako popularne medju J1 studentima, kako iz Srbije tako i iz našeg regiona. Ali na ovim mestima troškovi života su jako skupi.

Promena posla: Nažalost, ove godine nisam bila zadovoljna svojim poslom koji mi je agencija pronašla tako da sam posle tri nedelje odlučila da pokušam da ga napustim. Mnogi na programu se često nađu u ovakvoj situaciji tako da bih želela da podelim svoje iskustvo o tome. Prva stvar koju možete uraditi je pozvati vašu sponzorku agenciju i ispričati joj zbog čega želite da napusite posao. Ukoliko poslodavac nije ispunio stavke iz ugovora koje je obećao, agencija će se potruditi da taj problem reši sa samim poslodavcem i ukoliko ne uspe dobićete rok od 20 dana da nađete novog poslodavca koji će biti sponzor vašeg programa. Drugi slučaj, koji se meni desio ove godine je da je poslodavac ispunio sve stavke ugovora, ali da se meni posao nije dopao. Tada je procedura komplikovanija i agencija Vam neće baš tako lako dati odrešene ruke da promenite poslodavca. Ponovo će pokušati da reše problem sa poslodavcem kako biste vi ostali na tom poslu. Ali u krajnjem slucaju i da ga napustite samovoljno agencija vam ne može ukinuti vizu kao što se priča po raznim forumima, Facebook stranicama i u okruženju. Vama vizu izdaje Američka ambasada, a ne agencija, tako da Vam agencija može ukinuti program i zdravstveno osiguranje, ali ste Vi i dalje legalno u drzavi.

WhatsApp Image 2018-11-12 at 18.57.19

Putovanja van SAD: Takođe, stvar o kojoj se jako malo govori u agencijama jer uglavnom svi kandidati imaju preča pitanja je putovanje. Ukoliko planirate da posetite Kubu, Bahame, Meksiko ili neku drugu atraktivnu turističku destinaciju koja je van teritorije Sjedinjenih Američkih Država, to možete učiniti jedino u toku prva 4 meseca dok vam traje radna viza. Peti mesec je planiran za putovanja, ali tada ne možete napustiti Ameriku i potom se vratiti u nju na svoj prekookenski let ka Evropi.


 

Ukoliko se upuštate u SAD Work&travel avanturu – srećno! Nadam se da su vam koristili Ivanini i Kristinini saveti.

Ovom prilikom želim da im se do neba zahvalim na izdvojenom vremenu i na podržavanju u ideji za nastanak ovog teksta.

P.s. Kako biste stalno bili u toku sa mojim novim tekstovima pratite Fejsbuk stranicu Lena Stefanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *