Top 11 skrivenih turističkih dragulja Nemačke

Da li ste posetili Nemačku? Ali ne, ne pitam za odlazak u veće gradove, bolje da pitam je da li ste obišli neki skriveni turistički dragulj ove zemlje?

U ovom tekstu predstavljam vam 11 interesantnih mesta koja će vam zasigurno oduzeti dah.

Naravno, za više putničke inspiracije preporučujem vam da posetite sajt Turističke organizacije Nemačke: www.germany.travel

1. Rakotzbrücke, Đavolji most

Gde se nalazi? Park Kromlauer, Gablenz
Najbolje vreme za posetu: u vreme kada se sneg topi zbog veće količine vode u jezercetu ili u ranu jesen kada lišće na okolnom drveću ožuti

Nemačka je prepuna kreacija iz vremena zamkova i vitezova, jedna takva kreacija je Đavolji most. Ovaj kultni kružni most privlači brojne posetioce, delom zbog njegove skorostečene Instagram slave, mada slobodno se može reći da je dovoljno fascinantno i bez društvenih mreža kada pogledate njegovu savršenu reflekciju u mirnoj vodi ispod. Most je naručio lokalni vitez 1860. godine i izgrađen je od raznovrsnog lokalnog kamenja. Zovu ga Đavolji most jer je njegova struktura ljudima izgledala toliko opasno da deluje kao da ga je sagradio sam Satana.
Do njega se brzo stiže iz Berlina – za svega 2 sata vožnje, a vreme ovde možete provesti u uživanju u ovom parku i uz to ga upotpuniti posetom parka i dvorca Muskau koji je pod UNESCO zaštitom.
Napomena: preko mosta se iz sigurnosnih razloga ne sme kretati


2. Basteibrücke

Lokacija: Nedaleko od Drezdena
Najbolje vreme za posetu: tokom cele godine

Bastei je najpoznatija formacija od stena u Saksonskoj Švajcarskoj u Nemačkoj. Vrhunac je zapravo Bastei most koji možete videti na fotografiji, most koji se nalazi na 194m i koji je dugačak 76,5m, on povezuje stenske formacije i to mu daje nesvakidašnji spektakularni izgled. Osim prelepog panoramskog pogleda na okolne planine čeka vas i pogled na reku Elbu, planinu Lilienstein i tvrđavu Koenigstein.
Savet: Ne propustite hiking u ovom delu Nemačke!

Pogledajte ovaj zanimljivi video Turističke organizacije Nemačke o ovom mestu:


3. Berchtesgaden

Lokacija: Bavarski Alpi, na 20km od Salcburga
Najbolje vreme za posetu: tokom cele godine, ali za ljubitelje snega najlepše je zimi

Ovo selo je prava slikovnica smeštena u alpsko okruženje i pritom ima jako zanimljivu istoriju (u njemu se nalazi Hitlerovo orlovo gnezdo!). Prošetajte krivudavim ulicama, posetite rudnik soli iz 16. veka, razgledajte rezbarije u drvetu i raznovrsnu bavarsku odeću, uživajte u bavarskim specijalitetima i naravno uživajte u prekrasnom pogledu na Bavarske Alpe!


4. Jezero Obersee

Lokacija: Bavarska
Najbolje vreme za posetu: Kasno proleće, leto i rana jesen

Kažu jedno od najlepših i najčistijih nemačkih jezera! Idealno je za šetnje po prirodi i plivanje, a ono što ka njemu mami sve ljubitelje dobre fotografije jeste koliba Fischunkelalm kao i vodopad Röthbach, do njih vas očekuje lepa ali višekilometarska šetnja kroz prirodu.


5. Geroldsee (Wagenbrüchsee)

Lokacija: nedaleko od Minhena
Najbolje vreme za posetu: Kažu da je ovo jezero najbolje doživeti za vreme izlaska sunca

Možda najlepše mesto u Nemačkoj za ljubitelje lepih pejzaža! Radi se o idiličnom skrivenom jezeru, pravom dragulju prirode. U ovaj živopisni predeo stiže se iz Garmisch-Partenkirchen (Ga-Pa) grada. Kada stignete u taj grad sledeća destinacija je upravo selo Geroldsee gde ćete uživati u pogledu na alpske kolibe razbacane po celom brdu koje vode do jezera, a okolo su bujne šume i samo jezero.


6. Jezero Eibsee

Lokacija: nedaleko od Minhena
Najbolje vreme za posetu: Svako doba godine, ali posebno leti zbog mogućnosti kupanja u jezeru i aktivnosti na vodi

Još jedno prelepo jezero Nemačke, smešteno je na 973 metara nadmorske visine i nalazi se u severnom delu Zugspitze-a, najviše planine Nemačke. Odličan je izbor za jednodnevni izlet iz Minhena u kom će najviše uživati oni koji vole duge šetnje u prirodi kraj vode. Takođe, ništa manje neće uživati ni ljubitelji pravog planiarenja, vožnje kanua ili plivanja leti kada je voda savršena za kupanje.


7. Rothenburg ob der Tauber

Lokacija: Bavarska
Najbolje vreme za posetu: Tokom cele godine

Ovo malo mesto u Nemačkoj broji svega desetak hiljada stanovništva, ali je turistima naročito privlačno zbog svoje živopisnosti. Stari grad Rotenburg je prema zapisima postojao još u 12. veku kada su se ovde nalazili brojni zamkovi koji su služili u strateške svrhe. Ceo stari grad je okružen zidinama sa brojnim kulama i sve je odlično očuvano! Šetnja gradom nateraće vas da pomislite da ste upali u neku bajku na šta će vas podstaći stambene građevine u stilu bondruk, ali i slikovite zgrade i fontane na trgovima. Najpoznatije mesto je Plönlein, koji uključuje malu celinu ispred usamljene žute kuće sa drvenom konstrukcijom i dve kule starog gradskog zida. Ovim trgom inspirisao se Dizni u svom klasiku Pinokio 1940. godine, ali i brojni drugi umetnici.


8. Dvorac Lichtenstein

Lokacija: Švapska Jura, jug Nemačke
Najbolje vreme za posetu: od aprila do oktobra kada je dvorac otvoren za posete ili vikendom u februaru, martu i novembru

Pored Nojšvanštajna, jedan od najlepših dvoraca u Nemačkoj je svakako Lichtenstein, dvorac iz 12. veka koji je smešten na steni. Zapravo, pojašnjenije rečeno radi se o lovačkom domz izgrađen na još uvek postojanim zidovima/ruševinama nekadašnjeg zamka. Najupečatljivije nešto kod ovog zamka jeste spoljni zid koji je izgrađen na ivici litice. Ovaj dvorac krije pregršt uzbudljivih priča, a jedna od njih je da ga je tokom Drugog svetskog rata pogodila granata koja srećom nije eksplodirala, ali je ostao veoma vidljiv trag.


9. Cochem

Lokacija: savezna država Rajna-Palatinat
Najbolje vreme za posetu: tokom cele godine

Zamak koji se izdiže iznad ovog grada na reci Mozel ga čini posebnim i živopisnim! Zamak ima dugu istoriju, a današnjoj verziji prethodila je jedna iz 12. veka koju je nažalost srušio Luj XIV sa svojim trupama 1689. Obnovio ga je bogati berlinski biznismen Louis Ravene 1868, ali ne nažalost u njegovom romaničkom stilu. Nakon rekonstrukcije grad je ukrasio jedan neogotički zamak koji je ovom biznismenu i njegovoj porodici služio kao letnja rezidencija. Međutim, neki originalni elementi su ugrađeni u novi zamak, a najpoznatiji element bivšeg zamka jeste Kula veštica sa čijeg su gornjeg prozora, prema legendama, bile bacane u smrt žene koje se bave veštičarenjem.


10. Burg Eltz

Lokacija: nedaleko od Bonna
Najbolje vreme za posetu: proleće, leto ili jesen

Još jedno magično mesto koje je inspirisalo Diznija! Ovaj magični srednjevekovni zamak star je više od 850 godina, a ono što ga krasi je i lepota prirode koja ga okružuje kao i reka Elzbach. Inače dvorac je od svog osnivanja u privatnom vlasništvu, dvorac je u posedu potomaka porodice Eltz koja je ovde živela u 12. veku, ali i pored toga moguća je poseta i možete videti njegovu riznicu koju čini originalni nameštaj star i do 8. vekova.
Napomena: pripremite se na pešačenje uzbrdo, ali ništa strašno!


11. Monschau

Lokacija: zapadno od Bona, u blizini granice sa Belgijom
Najbolje vreme za posetu: tokom cele godine

U ovom gradu deluje kao da je vreme stalo! Potpuno romantičan, sa srednjovekovnim zidinama, miran i sa karakterističnim drvenim kućicama. Šetnja autentičnim kulturnim centrom čitavog regiona Ajfel će vas sigurno ostaviti bez daha, a tu su i brojne staze oko grada za one koji su ljubitelji prirode.


Nemačka krije pregršt lepih mesta koje treba posetiti! Pogledaj njihovi promotivni video koji te upućuje na mnoga zanimljiva mesta:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *