Firenca – detaljan vodič

Firenca je mnogima omiljeni italijanski grad. Nakon samo 2 dana provedena u ovom gradu bilo mi je jasno zašto je to tako. Čak i u hladnom martu, grejala me je lepota ovog grada i davala mi energiju da ga istražim.

Neću dužiti ni trošiti reči, u ovom tekstu naći ćete sve praktične informacije za obilazak ovog grada. Dakle: gde naći smeštaj u Firenci, šta posetiti u Firenci, gde jesti u Firenci i još mnogo toga!

U Firencu sam stigla iz Venecije sa Flix busom. Kartu sam kupila preko njihovog web sajta za manje od 10 evra. Što se tiče dolaska iz Srbije, Fudeks ima redovnu liniju koja iz Beograda prevozi dva puta nedeljno do ovog grada. Ukoliko biste išli avionom, moraćete presedati na voz ili Flix bus iz nekog drugog grada poput Milana ili Rima.

Moja preporuka je da pronađete smeštaj što bliže čuvenoj firentinskoj katedrali – u tom slučaju možete peške baš svuda! Ako pak smeštaj pronađete van centra grada, cena pojedinačne karte je 1,5 evra i karte se kupuju na automatima i trafikama.

Ja sam boravila u smeštaju Dante’s Rooms, koji je doslovno na 3 minuta od katedrale i platila sam 25 evra noć (po osobi), jedino vam moram napomenuti da je kupatilo zajedničko, ali sve je bilo čisto i drugarica i ja nismo ni osetile da imamo cimere.

ŠTA JESTI I PITI U FIRENCI?

All’ Antico Vinaio

Moj drug Italijan kaže da je ovde najbolji sendvič u Italiji! A gde je u Italiji nešto dobro, tu je i red. Čekala sam 20 minuta da dobijem svoj sendvič sa mortadelom, straćetelom i pistaćima. Mama mia! To je bila rapsodija ukusa. Najjeftiniji sendiviči su im koštali u vreme moje posete 6 evra, ali ako imate da kažem normalan apetit verujte mi da ili nećete uspeti da ga pojedete ili ako ga pojedete – nećete biti gladni narednih 7-8 sati. Ja sam zažalila što sam na silu pojela ceo, nisam mogla da dišem bar 2-3 sata. To bi sigurno i duže potrajalo da nije bilo šetnje Firencom.

Rinascente

Firenca ima dosta prelepih rooftopova sa pogledom na Duomo i grad. Mi smo odabrale sesti baš ovde. Iskreno, dobrih mesta nema previše, treba imati sreće da se dobije dobar sto. Cene su u skladu sa pogledom. Časa toskanskog vina nas je koštala 7 evra.

Pizzeria O’Vesuvio

Preporuka za picu za poneti u centru ako ste u žurbi. Cene se ne sećam tačno, ali bilo je jako pristupačno.

Mercato Centrale

Centralna gradska pijaca nudi dosta veliki izbor brze hrane i peciva za male novce. Ja nažalost nisam ništa probala jer sam tamo prolazila nakon ručka, ali po komentarima koje sam čula – vredi. Food corner im radi od 10 ujutru do ponoći.

Trattoria Mario

Za ovaj restoran dobila sam mnogo preporuka od italijana – da je hrana prava domaća autentična i da je jako povoljno. Ipak, nedavno mi se javila jedna devojka na Instagramu i rekla da je došla ovde na moju preporuku sa prijateljima i da su oni odmah insistirali izaći jer im je mesto delovalo neugledno, pa bih odmah želela napomenuti da se ne radi o nekakvom fensi uređenom restoranu. Ovaj restoran puca od autentičnosti, meni je napisan rukom, možete videti šta se dešava u kuhinji kroz staklo, stolice i stolovi deluju rustično, a hrana je prste da poližeš!

Vinski prozori Firence

Dok šetate ulicama Firence primetićete mnogo (danas mahom zabetoniranih) prozora. Nekada su služili kao šalteri za prodaju rifuznog vina siromašnijim stanovnicima Firence. Kasnije, u 17.veku su služili za bezkontaktnu prodaju vina u doba pandemije kuge, a ta funkcija im se vratila i u 2020. (verovatno vam je jasno zašto).

Danas se kroz ove prozore služi sve i svašta (brza hrana, kokteli, kafa), ali ja vam preporučujem da nađete neki restoran koji kroz njih još uvek služi toskansko vino. Drugarica i ja smo pronašle to u restoranu Babae. Cena čaše vina je bila od sedam evra pa na više.

Vivoli Gelateria

U Firenci se zasigurno klopa dobar đelato! Moja preporuka ide ovoj đelateriji staroj preko 100 godina. Ukus amaretto me je oborio sa nogu!

ŠTA OBIĆI I ŠTA RADITI U FIRENCI

Ništa bez simbola Firence! Ulaz je besplatan, proverite samo radno vreme. Generalno, lepše je spolja nego unutra, ali oslikana kupola će biti vredna vaše pažnje.

Firentinska katedrala

Pažnja – ulazak na vidikovac na kupoli i ulazak u još neke posebne delove katedrale se naplaćuje.

Piazza della Signoria

Nemate vremena ili novca da obilazite čuvene muzeje u ovom gradu, a volite umetnost? Nema problema! Na ovom trgu pronaći ćete odlične replike čuvenih dela, pa i repliku Mikelanđelovog Davida.

Ponte Vecchio

Odmah da krenem sa tim da ćete ovaj most ufotkati najbolje sa ,,komšijskog“ mosta Ponte Santa Trinita. A što se tiče šetnje samim Ponte Vecchiom na njemu ćete pronaći brojne zlatare.

Kažu da je nadograđeni sprat na mostu bio tajni prolaz Medičijevih. Druga zanimlnjivost jeste da je na ovom mostu nastao pojam bankrota. Kada trgovci ranije nisu mogli platiti svoje dugove, klupa (banco) na kojoj su prodavali svoja dobra bi bila slomljena što se kaže bancorotto tj. slomljena klupa.

Piazzale Michelangelo

Do najlepšeg pogleda na grad stiže se od reke za 15 minuta hoda uzbrdo. Ovde preporučujem da dođete za vreme zalaska sunca i tada je stvarno najleše, ali računajte i na gužvu. Ako ne volite gužvu, onda dođite u ranijim jutarnjim časovima.

Galleria dell’Accademia

Doći u Firencu i ne videti čuvenog Mikelanđelovog Davida je greh! On je izložen upravo u ovoj galeriji, pored brojnih drugih umetničkih dela, kao i muzičkih instrumenata iz 17. veka. U momentu kada sam ja posetila Firencu cena ulaznice je bila 12 evra, a obratite pažnju da postoje i popusti ako ste student umetnosti ili arhitekture. Ja sam ovaj muzej imala prilike videti potpuno besplatno jer je na Dan žena širom Italije, pa i u ovoj galeriji ulaz ženama bio besplatan. Moram dodati da pri galeriji postoji suvenirnica sa predobrim suvenirima! Obavezno osmotrite ponudu.

Santa Maria Novella – najstarija apoteka u Evropi

Glavni proizvod su im parfemi, a neki od njih su patenti stari više vekova, recimo Kraljičina voda je najstariji parfem i osmišljen je u 16. veku za italijansku plemkinju i francusku kraljicu Katarinu Mediči.
Mene je ipak ovde najviše oborio sa nogu enterijer prostorija, mesto odiše ženstvenošću i elegancijom. Ovde ćete sigurno napraviti najlepše fotografije. Ulaz je besplatan.

Galleria degli Uffizi

Odgovorno tvrdim da je ovo jedna od najboljih galerija koje možete posetiti! Toliko umetnosti u jednom prelepom zdanju iz 16.veka, ma ne znate gde biste pre gledali, a sve je tako lepo i harmonično raspoređeno! Cena karte je 20 evra, a za obilazak će vam biti potrebno oko 2-3 sata. Uživaćete u delima Mikelanđela, Botičelija, Rafaela, Kavarađa, Tintoreta, Leonarda, Đota… Ono što ne smete propustiti Botičelijevo Rađanje Venere i Kavarađovu Meduzu.

Ukoliko ti je moj sadržaj na blogu i Instagramu pomogao u organizaciji putovanja, možeš me virtuelno častiti kafom! 🙂

Saveti plus:

– Obratite pažnju na saobraćajne znake u Firenci! Jedan umetnik im je ,,ulio“ život.

– Napravite autentični suvenir – fotografišite se u Foto Automatica, foto kabinama iz 70-ih godina. Ima ih samo pet u gradu i dobićete 4 crno-bele preslatke fotografije!

Za više priča i saveta sa putovanja zaprati moj Instagram profil.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *