Kavala – nepravedno zapostavljena lepotica Egeja

2018-07-31 11.46.05 1.jpg

Kada se naši turisti zapute na letovanje u severnu Grčku obično naprave izlet do Soluna, da ne daj Bože ne kažem do Kosmosa. 🙂 Ipak, tu negde nepravedno biva preskočena poseta Kavali, koja je jednake raskošne lepote kao Solun, a i nije daleko od čuvena tri prsta Halkidikija na kojima najčešće naši turisti letuju.

 

Baš kao i Tesaloniki (Solun), Kavala je smeštena na samom moru, a bele kućice poređane su po strmoj padini. Zbog toga me pomalo podseća na Santorini, doduše ovde su viši objekti, a upravo taj momenat čuvenog grčkog ostrva možete videti sa vidikovca u centralnom delu grada koji se zove Panagia (možete videti ceo taj deo grada na prvoj fotografiji), do kog ću malo kasnije objasniti kako možete doći.

Počnimo od dolaska u Kavalu, najbolje je se parkirati na velikom parkingu kod autobuske stanice, koja se nalazi tik uz luku, ispod zidina imareta. Inače, zanimljiva je činjenica da tu, gde je parking, je nekada bilo more.

Kada od luke krenete da se penjete na Panagiu, naletećete na mnoštvo slikovitih kuća,  kaldrmu, a i iz svakog ugla će viriti more.

Processed with VSCO with  preset

Ako imate kondicije možete se popeti i na tvrđavu-zamak Kavale, ulaz unutra se plaća 2 evra i za taj novac ćete dobiti fantastičan pogled sa kule iz ptičije perspektive na čitav grad. Ta tvrđava, nekada je služila Osmanlijama za odbranu grada, a danas je mesto gde se održavaju brojne kulturne manifestacije.

Ukoliko pak niste za pentranje više nego što mora, moja definitivna preporuka jeste imaret, otomanski objekat iz 19.veka, nekada škola, narodna kuhinja i još mnogo toga. Danas je to luksuzni hotel gde noćenje košta i do 500 evra!

iPiccy-collage

Imaret svakako možete obići pri organizovanoj turi gde možete saznati mnogo o prošlosti i sadašnjosti ovog objekta, ali i doživeti njegovu unutrašnjost, koja je vrlo neobična, istočnjačka, ali i poprilično luksuzna. Vođena tura na engleskom jeziku košta svega 2,5 evra.

U produžetku ulice uzbrdo nakon imareta, čeka vas još jedan vidikovac, doduše niži od kule na tvrđavi i besplatan je, nalazi se kod crkve Panagie i spomenika Muhamedu Aliju Paši.

0

Nakon uživanja u pogledu, iskoristite priliku da se zavučete u male, brdovite i slikovite uličice Kavale i da napravite sjajne fotke.

Processed with VSCO with f2 preset

Pronađite prolaz do mora i prepustite se pogledu u beskrajno plavo i ka ostrvu Tasos.

Processed with VSCO with f2 preset

A kada vas šetnja brdovitom Kavalom iscrpi, spustite se na najbolji grčki burek (bugtasa) ikada! Moja apsolutna preporuka je bugatsa sa sirom (Bosanci ne ljutite se!) ili sa vanilom. Moj omiljeni lokal Μπουγάτσα ćete naći ispod crkve apostola Pavla. Kod njih je bugatsa, što kažu, prste da poližeš!

Processed with VSCO with  preset

 

Nakon predaha možete i do veličanstvenog akvadukta (Kamares), koji je najviše impresionirao grupe kojima sam bila vodič na izletu u Kavalu, ali i do luke odakle se pruža prelep pogled na Panagiu.

1

Processed with VSCO with g3 preset
Zanimljiva govornica u luci Kavale

U blizini je i najlepša zgrada u gradu – Gradska kuća, koju je podigao bogati mađarski baron koji se obogatio u industriji duvana, po kojoj je Kavala nekada bila poznata. Toliko je bilo snažno to doba industrije duvana, da danas u Kavali postoji muzej posvećen tome.

I najslađe za kraj, ako se nađete u Kavali u brojnim suvenirnicama sigurno možete naći grčke vanilice (obavezno sa bademom!), koje su pored girosa verovatno i razlog zašto sam se u Grčkoj ugojila 5kg.

Pa ako planirate da obiđete Kavalu i pomogao vam je ovaj putopis, onda svakako očekujem da mi donesete jednu kutiju vanilica. 🙂

One comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *