Kako kvalitetno provesti leto u gradu

QpV8NHo

Retki su oni koji imaju da izdvoje da celo leto ili bar njegov veći deo provedu van grada. Većina samo ode na more 10 dana. Neki ni to. U kojoj god da si grupi od dve poslednje navedene verovatno leto u gradu doživljavaš kao dosadnjikavo i dane istovetno jer posle nekog vremena svi počnu da liče jedni na druge.

Svakako najgore što bi moglo da se dogodi je da provedeš nedelje ispred kompjutera, uz povremeni odlazak na bazen ili u noćni provod.

Ipak, kako bi tvoje leto bilo produktivnije, zabavnije i ispunjenije evo par predloga kako da u oktobru ne dođeš do misli: “Otišlo mi je par meseci života ni na šta konkretno“.

1.Besplatni događaji u gradu

Bioskop pod zvezdama je uvek dobar izbor ako si iz Beograda. Tradicionalni Filmstreet se i ove godine održava na beogradskim ulicama i trgovima. Repertoar je (uvek) čista desetka i projekcije su potpuno besplatne. To je moja omiljena letnja manifestacija.

https://www.instagram.com/p/BGw_ANeCRv2/?utm_source=ig_embed

Tu je i mnoštvo besplatnih koncerta, radionica, čuveni Birfest – tvoje je samo da izguglaš i pronađeš nešto po svom ukusu.

Ako si iz Beograda ovde možeš saznati koji festivali se održavaju tokom leta.

 

2. Veliko raspremanje

Sećaš li se kada si poslednji put raspremio svoju sobu, ali komplet raspremio? Do detalja: pobacao stvari koje ti ne trebaju, obrisao prašinu ispod one tamo zavučene police i pronašao stvari koje su zapale iza kreveta.

Ne može da bude ni loša ideja da smisliš novi raspored u sobi. To će ti zasigurno dati lepši osećaj u sopstvenom prostoru. Možeš izbaciti neke „skupljače prašine“ koji su ti oduvek smetali, pa otići do neke povoljne prodavnice nameštaja i nabaviti novi detalj koji bi ti osvežio prostor. Uostalom, dosta je i „uradi sam“ videa na Jutjubu gde je objašnjeno kako da sam napraviš neki novi predmet u svojoj sobi.

 

3. Veliko raspremanje II deo

Sigurna sam da i tebe mrzi da povremeno prebaciš fotografije sa telefona u kompjuter / laptop / Google disk.

Izdvoji vreme i rastereti memoriju telefona od nebitnih skrinšotova, fotografija knjiga i beleški koje si slao kolegama. Zatim sve one lepe fotke koje bude uspomene premesti iz telefona i sačuvaj ih na mnogo bezbednijem mestu – ipak se danas telefoni lako gube i kvare, sigurno ne želiš da ostaneš bez podataka.

 

4. ¿Hablas español? Do you speak English? Sprechen Sie Deutsch?

Znate svi već onu čuvenu „koliko jezika znaš toliko vrediš“ i sigurno znate da bez engleskog danas nema ništa od neke dobre pozicije.

Ukoliko ne stojiš dobro sa engleskim i imaš internet ili stare knjige iz škole iskoristi svoje vreme na učenje jezika.

To ne mora to da bude dosadno-školski, organizuj za sebe na onaj način na koji najbolje usvajaš znanje. Mnogo ideja kako učiti jezik možeš dobiti i na internetu, pa odaberi sebi najpogodniji.

Ili naprimer možeš zadati sebi da svaki drugi dan prepišeš jedan tekst od desetak rečenica. To ti neće oduzeti puno vremena u danu, a doneće ti rezultate kroz neko vreme.

Tu su i brojne aplikacije za nas navučene na telefon. Duolingo još nisam probala, ali svi koji jesu mi kažu da je odličan.

P.s. Ovo ne važi samo za engleski, naučite neki novi jezik ili osvežite znanje nekog koji već znate od ranije, ali ste ga zaboravili.

 

5. Piknik

Bakina pletena korpa napunjena pivom i grickalicama, staro ćebence, par bliskih prijatelja i pravac hladovina nekog od gradskih izletišta.

Obezbedite male zvučnike sa kojih ide letnji ritam muzike. Ponesite društvene igre ili osmislite neke svoje. Ostavite telefone i napravite nezaboravan letnji dan.

 

6. Nauči da kuvaš

Verujem da među mojim vršnjacima bar 70% ne zna da napravi najjednostavniji ručak, nešto od testa ili slastan dezert.

Zaboravi na predrasude da je kuvanje dosadno – nije ako uključiš svoju maštu i odvrneš dobru muziku u pozadini.

Uostalom, na internetu je toliko dobrih letnjih recepata da inspiracije ne može da manjka.

P.s. Hej, muškarci, ovo nije savet samo za dame! Davno je prošlo ono vaše kada u kući ne treba ništa da uradite sem da zamenite sijalicu. Budite pravi muškarac, pa naučite kulinarske veštine. I evo da vas ohrabrim – kažu da su muškarci bolji kuvari od žena. 🙂 

 

7. Ulaganje u budućnost

Na kom poslu vidiš sebe u budućnosti? Koje veštine su ti potrebne za to?

Ukoliko nemaš neku kvalifikaciju za svoj posao iz snova dobra vest je što se danas sve da naučiti na internetu. Sve.

Mnogi koji danas drže kurseve npr. o digitalnom marketingu – o istom su naučili na internetu.

Jedino što je uslov za učenje novih stvari preko interneta jeste dobro predznanje engleskog, s obzirom na to da je većina kvalitetnih video tutorijala ili tekstova na tom jeziku.

 

8. Muzeji rade

Složićete se da muzeje najčešće posećujemo kada smo na putovanjima. A kada ste poslednji put posetili muzeje svoga grada?

Znate li da se uskoro otvara Narodni muzej? Bar su najavili za 28. jun. 🙂

Lično preporučujem i Muzej nauke i tehnike i Muzej iluzija. I naravno Muzej Nikole Tesle ako u školskom periodu niste bili, mada nije loše obnoviti gradivo.

Zabava i učenje novih stvari su zagrantovani ako muzejima date šansu.

https://www.instagram.com/p/BjFXQWoF5J3/?taken-by=lenaastef

9. Sve te obećane kafe…

Bar na mojoj listi za ovo leto biće da se izviđam sa svim ljudima kojima mesecima obećavam da ćemo se sastati i ispričati.

Mnogi gaje teoriju da je najbolje biti okružen sa malo kvalitetnih ljudi. Ipak, što se mene tiče ja sam magnet da redovno upoznajem mnogo sjajnih ljudi i da posle toga ostanem u kontaktu njima – tako da je nemoguće u mom slučaju da se družim sa malim krugom ljudi.

Volim da izdvojim bar delić svoga vremena za sve inspirativne ljude koje poznajem, iako mi nisu bliski prijatelji, iako se vidimo možda jednom u godinu dana.

Razmisli, možda je i u tvom okruženju neka sjajna osoba koju bi mogao spontano da pozoveš u šetnju ili na bazen na druženje.

 

10. Zaradi, pa otputuj

Ukoliko spadate u grupu onih koji neće niđe nemojte misliti da je sve beznadežno i da dalje od svog grada nećete videti tokom leta!

Postoji toliko načina da se zaradi novac, makar za par dana u Crnoj Gori.

Ako ne ništa, najjeftinija solucija su izleti po Srbiji, na koje možete otići kolima sa društvom ili organizovano preko agencije (pogledajte ponudu Jungle travel naprimer).

P.s. O načinima zarade za mlade sam pisala u ovom i u ovom tekstu.

 

Sigurna sam da ima još načina kako možete ispuniti svoje vreme narednih nedelja. Razmislite o svojim interesovanjima i sigurno ćete pronaći barem još 10!

I ne zaboravite da uživate u letu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *