Grčka – najbolja mesta za letovanje

36242152_1952935244731342_5107531879557365760_n

Mislim da ne postoji pitanje koje češće dobijam od: Jel možeš da mi preporučiš neko mesto za letovanje u Grčkoj?

Proglasiše me za eksperta za Grčku ni krivu ni dužnu. 🙂 I to samo jer sam prošle godine radila kao turistički vodič po severnoj Grčkoj.

Naime, bila sam stacionirana, odnosno živela sam u Nea Vrasni, a vodila sam čak 9 različitih izleta. To mi je svakako dalo mogućnost da bolje upoznam ovu zemlju, ali ne i da postanem stručnjak za savet gde na letovanje. Stoga, na ovoj listi će biti mesta za koja lično smatram da su za preporuku, kao i mesta za koje sam dobila preporuku prijatelja da su odlična za letovanje – i oku i džepu.

Mada, da kad smo kod džepa, ako je vaš džep dublji, ja bih svakako na vašem mestu otišla na Skopelos (Mamma Mia fanovi, javite se!), Rodos, Kipar, Santorini ili Mikonos. Lista koja sledi namenjena je ipak onima koji nemaju više od 200, 300, 400 evra da izdvoje za letovanje.

Ovaj tekst je podeljen u 4 segmenta. U prvom delu su preporuke iz kontinentalnog dela do kojeg možete otići i autobusom i sopstvenim prevozom. U drugom delu su preporuke isključivo ako idete sopstvenim prevozom ili bar planirate da uzmete rent-a-car. U trećem delu čekaju mesta za one koji planiraju da putuju bez posredstva agencije. I u četvrtom delu sam napisala predloge destinacija za one kojima je važan i noćni provod na letovanju.

P.s. U paketu sa pitanjem spomenutim na početku teksta uvek dolazi i pitanje preporuke za agenciju. Kako da je odaberete sam pisala u ovom tekstu , ako ispunjava sve uslove iz tog teksta i plus ako je vama povoljno – onda je i dobra agencija čiji ste aranžman izguglali ili tek treba da izguglate.

 

1. Kontinentalni deo

 

Regija Svetog Đorđa (Nea Vrasna i Asprovalta)

Sa liste sam namerno preskočila Stavros u kom sam letovala pre 4 godine i bila apsolutno razočarana plažom, ali i nivoom paradajz turizma koji tamo vlada.

Za Nea Vrasnu i Asprovaltu sam emotivno vezana, pa sam ih zato i stavila prve na listu, ipak sam tamo živela tri meseca. Plaža je šljunkovita, talasi su česta pojava, a voda je uglavnom prozirno čista.

https://www.instagram.com/p/BWKA6RAgJWM/?taken-by=lenaastef

Ovu regiju najviše preporučujem jer je odlična baza za izlete – i to one koje sam lično vodila. Moj omiljeni izleti bili su oni do Kavale i Soluna, dva grada u koja sam prilično zaljubljena. Takođe, vrlo neobičan je izlet koji uključuje odlazak do antičkog arheološkog nalazišta Filipi, grada Drame i unikatne pećine Alistrati. Osim toga, plaže Olimpijade su vrlo blizu i njih ne treba zaobići pogotovo ako volite da ronite i imate svoju masku i peraja (garantujem vam da bar 3 sata iz vode nećete izaći). Do Olimpijade i njenih 5 ušuškanih plaža možete doći preko izleta koji je bar prošle godine bio 5 evra, iznajmljenim ili sopstvenim prevoznim sredstvom (skuter ili auto) za 10 minuta.

 

Neos Marmaras

Više o ovom letovalištu koje je apsolutno predivno možete pročitati moj tekst klikom ovde.

2015-07-27 13.50.11

 

Parga

Iskreno, da idem u Grčku ove godine prvo bih gledala ponudu apartmana u Pargi. Razlog je u tome što me na fotografijama podseća na Ćinkve Tere – moj broj jedan na to-do listi budućih putovanja.

Takođe, po fotkama se vidi da ima sjajnu plažu. A ovaj putopis me je apsolutno ubedio da želim da posetim ovo mesto.

Aranžmani za Pargu nisu skupi, cene su kao za sever Grčke, iako je udaljenija od Srbije nego većina letovališta sa ove liste.

 

2. Automobilom

Ukoliko na more planirate da idete automobilom ili bar da na moru za većinu dana uzmete rent-a-car onda vam preporučujem da odaberete jedno ostrvo od ove zlatne trojke:

1.Krf


2. Lefkada

https://www.instagram.com/p/BWHZZy5gXgP/?taken-by=lefkadagreece
3. Tasos

View this post on Instagram

aj na kafu

A post shared by Jelena Stefanović (@lenaastef) on


Iskreno smatram da na ova tri tirkizna ostrva nema poente provesti deset dana zatočen u jednom letovalištu. Toliko je savršenih plaža i malih mestašca koja čekaju da budu istražena, a jedini način na koji to možete učiniti je automobilom.

Ne sporim da ima i izleta kada odete na njih autobusom, ali nije to isti kvalitet kao kad idete u sopstvenoj režiji.

Na Tasosu obavezno: Mermerna plaža!

Na sva tri ostrva nikako ne propustite vožnju brodom, nema ništa lepše nego kad brod stane kod neke uvalice, u sred ničega, i dobijete mogućnost da tu skačete u more i ronite.

 

 

3. Ukoliko putujete u sopstvenoj organizaciji

Nažalost, naše agencije nemaju aranžmane, ili ih bar ja nisam iskopala, za deo oko Kavale, koji je prelep! Pogotovo Nea Peramos i deo na kom je stacionirana plaža Amolofi. Neka vam fotografija ispod kaže zašto obožavam ovu plažu.

View this post on Instagram

3 days left and goodbye dear sea… ?

A post shared by Jelena Stefanović (@lenaastef) on

Tako da ako na more putujete kolima i idete da na licu mesta tražite smeštaj onda definitivno treba da odaberete Nea Peramos, što zbog rajske plaže, što zbog blizine Kavale koju morate obići (uskoro ću napisati tekst o njoj).

Još jedna preporuka ako idete u sopstvenoj organizaciji je ostvrvo Amuljani, evropski Maldivi! Aranžmani za Amuljani su retki, mada ih od ove godine i ima, pošto npr. prošle godine i ranije to nije bio slučaj – nije ih bilo uopšte. Ovo ostrvo je ušuškano u okrilju Atosa, a gleda na Sitoniju. Razlog te preporuke da se ide kolima jeste da na Amuljaniju nema klasičnih letovališta – sve smeštajne jedinice su predaleko od plaže.

View this post on Instagram

Island life ????

A post shared by Jelena Stefanović (@lenaastef) on

 

4. Za provod

Ako vam je važan segment aranžmana i da (skoro) svako veče možete da izlazite, onda dosta zavisi da li ste spremni da slušate i englesko-grčku kompilaciju pesama ili zahtevate samo srpsku muziku. Iskreno, ako želite ovo drugo onda bolje pođite u Crnu Goru. Ipak su retka mesta gde ima više izbora diskoteka gde se pravi srpska žurka svako veče, sem ako ne otputujete preko turističkih agencija za mlade, od kojih se kao budući turizmolog ježim.

Na listi su Zakintos i njegov Laganas i Krf i njegov Kavos, mada ovaj izbor treba da načinite samo ako vam je važniji provod od lepe plaže. Jer plaže u ovim mestima izgledaju kao Lido u Zemunu iliti izgledaju kao blatište sa barom.

Zatim, letovala sam u Pefkohoriju, tu ima klub koji je svako veče puštao srpsku muziku. P.s. Oprostićemo im što su 10 dana vrteli tri CD-a. A kažu da ni obližnja Kalitea na Kasandri nije loša za izlaske, doduše tu baš nema provoda sa srpskom muzikom.

View this post on Instagram

Bombasticno

A post shared by Jelena Stefanović (@lenaastef) on

Takođe, već u tekstu navedene: Nea Vrasna ima klub na plaži Kyklades, sa sjajnim koktelima. Kao i susedna Asprovalta (na 10 minuta peške od Nea Vrasne) u kojoj ima velika diskoteka Versus, a šetalište u samom mestu je prilično živo, pogotovo u julu i avgustu.

Na kraju mi ostaje samo da vam poželim srećan put i da se javite sa utiscima ako odaberete neko od mesta sa liste.

One comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *