Putovanje u Rim – korisne informacije

U novembru 2021. sam iskoristila pauzu između ispita i početka novih predavanja na fakultetu u Veneciji da posetim do Rim, grad koji je lako postao jedan od mojih omiljenih gradova na celom svetu. Poseta je trajala 4 puna dana i videla sam sve važno, ali imam utisak da je Rim velika riznica turističkih atrakcija i da je jedna poseta malo.

Kako stići?

Našla sam zaista povoljne povratne karte Venecija-Rim sa Flix busom. Karte sam kupila preko njihovog web sajta. Ukoliko pak planirate ovde avionom iz Beograda Wizz Air ima redovnu liniju. Ukoliko aerodrom Nikola Tesla, nije vama najbliži aerodrom svakako pacite pogled na ponudu Wizz Air-a, kao i Ryan Air-a. Generalno, koje su najbolje ponude saznaćete na sajtu SkyScanner.

Što se tiče gradskog prevoza po Rimu, drugarica i ja smo autobus koristile doslovno 5-6 puta kada je bila baš baš velika razdaljina u pitanju. Rim je ogroman, ali smo ga prepešačile, ali ako niste u kondiciji preporučujem vam kartu koja traje 48 ili 72 sata. U novembru 2021. koštale su 12,5 eur odnosno 18 eur za 72 sata.

Smeštaj

Faktor koji je meni i drugarici pomogao da Rim pređemo peške jeste taj što nam je hotel bio na 15-20 minuta od važnih atrakcija poput Španskih stepenica, fontane Trevi, trga Venecija, itd. Radi se o hotelu Mosaic, mi smo uzele dvokrevetnu sobu sa zajedničkim kupatilom. U vreme naše posete soba je koštala oko 50 eur za noć za dve osobe.

U nastavku idemo u obilazak Rima, a počinjemo od najvažnijeg:

OBILAZAK KOLOSEUMA – KORISNE INFORMACIJE

Putovanje u Rim ne ide bez posete Koloseuma, naročito ako ste ovde prvi put. Ono što je važno da znate pre posete jeste:
– Ulaznicu sam platila 21€, da sam bila mlađa samo 5 meseci, tj.da sam imala manje od 26 karta bi bila svega 6€. U pitanju je online kupljena ulaznica (da bismo izbegle čekanje na biletarnici) i prioritetna karta (zato je malo skuplja od one na zvaničnom sajtu Koloseuma). U cenu ulaznice uključeni su neki osnovni delovi Koloseuma + brdo Palatin + rimski Forum. Kupile smo kartu preko sajta Get Your Guide.
– Za obilazak svega ovoga bez neke žurbe nam je trebalo 3 sata.
– Udobne patike, nešto za prezalogajiti (recimo neki keks) i bar 1l vode su obavezni. Takođe, ako je jako sunce i topao dan obavezno šešir/kapa/kačket i lepeza.
– Ako želite izdvojiti novac, preporučujem vam da uzmete vođenu turu, mnogo više ćete uživati i oplemeniti svoj obilazak.
– Najbolje mesto da se ufotkate sa Koloseumom je na zidiću na izlasku iz metroa (fotka ispod).

POSETA VATIKANSKIM MUZEJIMA

Šta bi trebalo da znate pre nego date 16/21€ za ulaznicu u Vatinkanske muzeje?
– Za posetu je potrebno izdvojiti jedan dan (sa bazilikom Sv. Petra) da natenane obiđete najbitnije stvari.
– Ukoliko niste neki preterani ljubitelj umetničkih dela, preporučujem vam da taj dan iskoristite drugačije, za nešto što bi vam više prijalo. Znam da će zaljubljenici u umetnost uzviknuti: ,,ALI TO JE OPŠTA KULTURA VIDETI!“, ali kao neko ko je 4 godine radio sa različitim profilima putnika, ne vidim potrebu da neko posveti ceo dan u razgledanju nečega što ga ne zanima i što ne razume.
– Opet, udobna obuća, voda i neka čokoladica se podrazumevaju.
– Ako već ne idete na vođenu turu ili ne slušate audio guide (košta 8€) i niste veliki poznavalac istorije umetnosti, a želite posetiti Vatikanske muzeje, obavezno se informišite šta ćete sve videti. Biće vam ,,draže“ što ste tu.
– Obratite pažnju gde se sme fotkati gde ne. U Sikstinskoj kapeli konkretno definitivno ne smete, obezbeđenje je na moje oči devojci uzelo kameru i obrisalo joj fotke koje je napravila, a tome je prethodila vrlo neprijatna rasprava i svađa.
– Ulaz u baziliku Svetog Petra je besplatan ali se red čeka jako dugo, nekad kažu i do 2 sata. Jedino se plaća ulaz na vrh kupole odakle se vidi Rim kao na dlanu, mada možete na internetu možete naći karte koje uključuju i muzeje i ulaz na taj vidikovac i uštedeti. Odvojena karta za vidikovac prilikom moje posete bila je 8 evra ako se penjete stepenicama i 10 evra ako idete liftom.
– Za kraj, Vatikanski muzeji su zapravo jedan jedini muzej koji je toliko ogroman i sadržajan da su to muzeji u muzeju pa odatle množina. Ulaznica je samo jedna.

Savet plus: Ako imate dovoljno vremena, obavezno napravite dan pauze između posete Koloseuma i Vatikana, obe posete su, iako lepe, vrlo naporne.

ŠTA OBIĆI U RIMU?

1. Campo dei Fiori – posetite najstariju pijacu u Rimu koja je smeštena na ovom živopisnom trgu. Možete je zateći ovde od ponedeljka do subote od 7 do 14h.

2. Piazza Navona – prošetajte ovim trgom koji je u Antičko doba bio stadion, a danas su na njemu 3 prelepe fontane i puno uličnih zabavljača.

3. Villa Borghese – kada sam bila u ovom parku napravila sam mali piknik i to od srca preporučujem i vama. Ovaj park je omiljeni mnogi Rimljanima i toliko je velik i prepun bujne prirode da deluje kao da je kilometrima daleko od nekog grada, a ustvari je u srcu Rima. Osim piknika i šetnje, preporučujem vožnju čamcem malim jezercetom prepunim ptica. Cena iznajmljivanja čamca je 4€ po osobi za 20 minuta.

4. Giardino degli Aranci (park pomorandži) – ovde nisam spazila niti jednu pomorandžu ali sam uživale u neverovatnom panoramskom pogledu na grad i u zalasku sunca.

5. Rimski klasici: Fontana di Trevi, Španske stepenice, Panton i trg Venecija. Za njih ću vam reći da ako želite fotke bez ljudi obavezno dođete ranom zorom. A takođe moram pomenuti da se iz Rima ne ide bez bacanja novčića u fotntanu Trevi desnom rukom preko levog ramena, kažu, ko to uradi sigurno će se vratiti u Rim. Što se tiče Panteona, ulaz je besplatan ali je rezervacija vikendom i praznicima obavezna i to morate učiniti minumum jedan dan unapred putem ovog sajta.

GDE JESTI, PITI I ZASLADITI SE U RIMU?

Ukoliko odete u presladak kraj Trastevere, tačnije u ulicu Via della Lungaretta (nešto poput naše Skadarlije) i sednete u bilo koji restorančić – nećete pogrešiti! Mi smo jele odličnu pastu amatricianu u resotranu Carlo Menta, a u restoranu Tonnarello (fotka ispod) fenomenalnu lazanju, karbonaru i pana kotu. Oba restorana imala su odlično domaće vino.

Najbolji sladoladoled u Rimu je kažu u najstarijoj poslastičarnici koja se zove Giolitti, ukusa ima puno, a ako želite mogu vam poslužiti sladoled tradicionalno sa šlagom (ili je to bila slatka pavlaka) preko.

Ukoliko želite da popijete kafu na nekom autentičnom mestu, preporučujem vam Museo Canova Tadolini – bivši atelje prepun skulptura iz 19. i 20. veka.

Za više priča i saveta sa putovanja zaprati moj Instagram profil.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.