Kako sam dobila stipendiju za master u Italiji?

Dolazim iz porodice gde je uvek bilo samo za osnovno, studiranje u inostranstvu mi se oduvek činilo kao nešto rezervisano za one kojima roditelji zarađuju puno. Priznajem da do pre samo 3 godine se nisam ni usuđivala maštati o tome! Ipak, život je namestio da dođem do informacija koje su mi bile potrebne i saznam da kao dobar student koji se dosta trudio na fakultetu i van njega imam priliku za finansijsku olakšicu u vidu stipendije.

Kao neko ko govori španski jezik, Španija mi je bila na prvom mestu željene zemlje, ali kada želite putem stipendije na školovanje u inostranstvo to je prvo očekivanje koje morate isključiti: to šta želite studirati ili pod kojim uslovima možete studirati će vam ,,suziti“ izbor u smislu lokacije.

Iako sam na početku zbog toga bila tužna, sada sam zapravo veoma zahvalna što su se kockice tako složile da završim baš u Veneciji i ne bih je menjala za bilo koji drugi grad!

Živimo u 21. veku i sve informacije su lako dostupne na internetu, ali jedno je planirati putovanje u sopstvenoj režiji bez turističke agencije, a drugo su studije u inostranstvo. To je nešto ozbiljno i nema mesta greškama, stoga je moja topla preporuka da se u ceo proces uputite sa kompanijom koja ima iskustvo. Moj proces od A do Š vodila je kompanija Via Academica. Bili su uz mene od profesionalne orijentacije, preko izbora programa koji mi mogu odgovarati, do pripreme dokumentacije i slanja aplikacije i davanja svih važnih informacija za stipendiju i dom.

Ova kompanija je zvanični predstavnik preko 100 univerziteta (od čega je najveći broj upravo iz Italije) u mogućnosti su da mnogo toga ponude besplatno studentima jer univerziteti ulažu u njih da pravilno savetuju studente, da urade predselekciju i olakšaju njihov posao jer se zaista prijavljuje veliki broj studenata iz celog sveta.

Dakle u mogućnosti su da veliki broj usluga ponude potpuno besplatno pod uslovom ako aplicirate za njihove partnerske univerzitete, spisak imate na njihovom sajtu, a verujem da na tom spisku možete naći nešto što je po vašoj meri.

U ovom tekstu ću vam konkretno i pisati kako sam dobila stipendiju za studije u Italiji, koja je ,,raj“ za studente kojima je stipendija neophodna za odlazak na studije u inostranstvo. A zašto? Mnogi univerziteti nude njihovu stipendiju ili bar umanjenje školarine, a takođe postoji i regionalna stipendija koja predstavlja niz finansijskih pomoći i olakšica koje svaki region u Italiji dodeljuje domaćim i stranim studentima. Regionalna stipendija u okrugu Veneto je trenutno oko 7000 evra što vam pokriva dosta troškova! Više o ovoj stipendiji pišem vam u nastavku.

Ipak, pre nego krenem u dalju priču o stipendijama, imam jedan važan savet za vas, a to je da bez obzira što se nadate stipendiji imate kakvu-takvu ušteđevinu jer troškova ima dosta – prevođenje dokumenata pri apliciranju, polaganje testa engleskog jezika i pripreme za to, treba vam određena svota novca da stoji na računu vas ili vaših roditelja kada aplicirate za studentsku vizu u Ambasadi Italije, kada iznajmljujete stan u Italiji treba vam za depozit, treba vam za prve mesece života dok ne legne stipendija, za osiguranje, za boravišnu dozvolu, itd.

I molim vas, nemojte ovaj niz troškova da vas spreči od želje! Što mi reče Via mentroka kad sam ulazila u proces: ,,Da je na studije u inostranstvo otići lako, otišao bi svako!“. I to je najveća istina. Ako su vam studije preko tolika želja, bolje i da godinu dana pred osnovne/master studije pauzirate, radite i uštekate novac, nego da u startu dignete ruke i pođete lakšim putem.

Ja sam imala tu sreću da sam od posla turističkog vodiča imala ušteđevinu, ona i stipendija koju sam dobila od mog univerziteta Ca’ Foscari su mi omogućili školovanje u inostranstvu.

Što se tiče stipendije mog univerziteta Ca’ Foscari, za nju mogu da apliciraju svi oni koji su već prethodno aplicirali za osnovne/master studije. Koliko se sećam, taj momenat apliciranja za stipendiju je bio u februaru, a mesec i po pre toga sam aplicirala za moj smer Management – Innovation and Marketing. Rezultati konkursa stigli su krajem jula i bila sam prva na rang listi!

Šta me je dovelo na to mesto?

  1. Ocene
    Prosek na osnovnim studijama nije presudan i ne dobijaju stipendiju samo studenti sa svim desetkama. Istina, moj prosek na osnovnim studijama je bio 10, ali je istu stipendiju kao i ja dobila i moja drugarica iz Turske kojoj je (po njihovoj skali ocena pretočenoj u našu) bio nešto viši od 8,5.
  2. Vannastavne aktivnosti
    I za osnovne i za master studije je jako važno da pokažete fakultetu da ste bili aktivni i van učenja za ocene. Vannastavne aktivnosti mogu biti mnoge stvari! Od sporta, preko studentskog/đačkog parlamenta, volontiranja, studentskih poslova, pa sve do konferencija, kurseva i takmičenja. Opcija je mnogo, a vi izaberite šta je vama najinspirativnije.
  3. Motivaciono  pismo
    Sve ono što treba da oslika vaš motiv, vaše planove za budućnost, vaša zalaganja u prošlosti trebalo bi da se nađe upravo ovde. Od Via Academice sam dobila jasne smernice za pisanje i takođe su mi odradili reviziju.

Sa druge strane, regionalna stipendija ne gleda vaše ocene, vannastavne aktivnosti i motivaciono pismo, već kakvo je finansijsko stanje vaše porodice. Što vam roditelji imaju manju platu i manje nepokretnih sredstava – to bolje! Mada studenti sa Balkana u većini slučajeva dobiju tu stipendiju jer čak i da vam roditelji fino zarađuju za naše standarde – za evropske standarde će ipak biti ispod proseka.

Konkurs za ovu stipendiju uglavnom izlazi u julu ili avgustu i onda imate kratak rok da spremite svu moguću dokumentaciju koja dokazuje sastav vaše porodice, njena primanja, pokretna i nepokretna sredstva, pa zatim sve to ide na prevod kod sudskog tumača i overu apostilima u sudu (*mada iz mog iskustva te apostile niko nije ni gledao, ali ako hoćete sve po pe esu, odradite i njih obavezno). Zatim sva ta dokumenta šaljete na mejl koji je naznačen u konkursu i zakazujete i sastanak uživo gde će vam izračunati ISEE/ISPE. Osim toga, morate aplicirati i preko sajta fakulteta za stipendiju i poslati im ISEE/ISPE.

Taj proces je zaista komplikovan i dolazi do promena svake godine i to je još jedan razlog zašto vam preporučujem da idete preko Via Academice jer će vam oni lepo taksativno objasniti šta treba da radite.

Na regionalnu stipendiju možete računati i u narednim godinama studija, a tada je osim primanja vaše porodice važno i da imate solidan prosek, barem preko 25, i da položite što više ispita do kraja juna. Moj savet vam je da se potrudite da očistite godinu u junu jer što više ESPB poena imate to ćete više mesto na rang-listi zauzeti.

Nadam se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste dobili informacije koje su vas usmerile za dalje.

A ukoliko ti je ovaj tekst bio koristan, možeš me virtuelno častiti kafom! 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *