Studiranje u inostranstvu: Zašto je važno da prođeš mentorski proces pre upisa željenih studija

Da li ste nekada razmišljali o odlasku na studije u inostranstvo? Čim ste ovde, verujem da je odgovor pozitivan! 🙂 Iskrena da budem ja sam dosta razmišljala o tome, ali sam oduvek bila nesigurna u svoje znanje jezika, tako da sam oko toga počela da se interesujem više tek kada sam se na neki način osetila sigurnije po tom pitanju. Nekako se poklopilo da se to desilo u istom periodu kada sam pisala svoj završni rad na osnovnim studijama turizma.

Ukoliko me pratite na Instagramu znate da su putovanja moja najveća ljubav, a ono što sam još pre više od 4 godina otkrila jeste da stranu zemlju možemo dobro upoznati tek kada u njoj živimo. Te 2016. sam živela dva meseca u Španiji, a naredne godine 3 meseca u Grčkoj. I dan danas su Španija i Grčka jedine dve zemlje pored Srbije koje poznajem „u dušu“, a putovala sam u još više od 20 zemalja pored navedenih. Shvatila sam da želim da upoznam još jednu zemlju i pritom se posvetim mom obrazovanju koje je mi je važno koliko i putovanja. Sve to je naravno usmeravalo na put studija tj. master studija u inostranstvu.

Za mene su tu postojale dve glavne prepreke i glavobolje: kako početi tj. gde pronaći idealne univerzitete za mene i birokratija. Zatim, kako da znam u kojoj zemlji da konkurišem, da li je to dobar univerzitet i program, da li ću odraditi sve što treba, da li ću svu dokumentaciju popuniti kako treba, da li ima nekih trikova koje ja ne znam, itd. U startu sam znala – da bi se desio moj master u inostranstvu – potrebno mi je da se neko drugi svim tim peripetijama pozabavi, a ja da uradim baš ono što je samo do mene i da odem „ko gospođa“ u inostranstvo bez brige i mnogo „cimanja“.

Trebalo je naći ko će biti „taj neko drugi“ ko će za mene da završi taj deo posla koji meni nije zanimljiv i neko ko će mi uneti sigurnost da je sve urađeno ispravno da bi me univerzitet primio. Kroz online prezentaciju Via Academice lako sam zaključila da je to taj pomoćnik koji mi treba. Čitala sam iskustva studenata kojima su uspešno pomogli i iz priloženih materijala mi se činilo da su ozbiljni i pre svega da znaju svoj posao.

Tu je usledio prvi korak…

SAVETOVANJE

Na početku sam tvrdoglavo verovala da želim da upišem samo master iz turizma. Na moju sreću Via mentorka Zvjezdana je uvidela da moje želje, talenti i mogućnosti ne idu u istom pravcu. O čemu se radilo? Želela sam turizam i apsolutno zaboravila da imam još nešto što mi ide od ruke pored njega, a takođe nisam bila upoznata sa činjenicom da se turizam ne uklapa sa mojim finasijskim mogućnostima. Zapravo, ja tražim samo programe koji mogu biti pokriveni punom stipendijom, a minimalan je broj takvih za oblast turizma. Tako da je bilo potrebno da vidimo koju oblast studija bih još mogla odabrati. Na savetovanju sam dobila sve informacije vezano za proces odabira studija i apliciranja, listu koraka, vremenske okvire, listu dokumentacije, objašnjenje na koji način prikupljam i overavam dokumentaciju, ali konkretna oblast studija mi je nekako bila dosta nedefinisana.

I to je vodilo ka drugom koraku…

AKADEMSKA I PROFESIONALNA ORIJENTACIJA

Čak i kada znate šta želite dobro je uraditi akademsku i profesionalnu orijentaciju jer će vam to pomoći da mnogo bolje upoznate sebe. Sa Jelenom iz Via Academice sam „prečešljala“ svoje obrazovanje, interesovanja, ličnost i hobije od A do Š. Sjajno osmišljena pitanja i koncept razgovora savršeno vas vode ka cilju – da jasnije shvatite kojim putem biste krenuli.

Ovde vam navodim moje lično iskustvo, a ja vam preporučujem da više o samoj profesionalnoj orijentaciji pročitate klikom na PROFESIONALNA ORIJENTACIJA.

Akademska i profesionalna orijentacija me je dovela do toga da sam shvatila i prihvatila svoje potencijale vezane za marketing i komunikacije. Posle tog razgovora i Jeleninog detaljnog izveštaja više nisam tvrdoglavo želela samo na master iz turizma i ništa više, već sam se mnogo više otvorila ka drugim mogućnostima za koje očigledno imam dara. Akademska i profesionalna orijentacija je bila važna za sledeći korak koji je zapravo prva faza cele procedure.

FAZA 1: Presonalizovani spisak programa i stipendija

Ovde je usledilo uspešno sprovođenje onog mog plana sa početka priče da neko drugi za mene sve odradi, a da ja prstom ne moram da mrdnem. 🙂 Via Academica tim je na osnovu prethodnog koraka znao moje želje, na savetovanju sam im dala informacije o mojim finansijskim mogućnostima, ali i o mom akademskom dostignuću.

Njihov tim je za mene odradio istraživanje i voila! Vrlo brzo mi je na mejl stigla lista 10 univerziteta koji se uklapaju u moju priču. Zaista svi su bili pun pogodak, programi su mi se izuzetno dopali. Međutim, to da konkurišem na toliko programa nije realno, a ni potrebno, tako da je bilo neophodno „izbaciti uljeze“, odnosno 6 fakulteta koji su imali svoje mane.

Uz razgovor sa Via Academica mentorkom pet fakulteta je jako lako ispalo iz konkurencije, ali za šesti mi je bilo posebno žao. Radi se o studijama turizma u italijanskom gradu Mačerata. Program je doslovno idealan za moj ukus, cena je pristupačna i ima i stipendija. Ipak, ono što je smetalo je to što je Mačerata daleko od svih većih italijanskih gradova i zaista bi bilo komplikovano ići tamo. Znala sam da ako to odaberem kući mogu ići dva puta godišnje – za praznike oko Nove godine i na leto. To nije dolazilo u obzir, tako da sam ga teška srca precrtala.

Moram napomenuti da sam se ja fokusirala uglavnom samo na Italiju zbog opcija za stipendije, ali Via Academica ima mrežu univerziteta svuda u svetu i za većinu pruža potpuno besplatnu pomoć, a to je u slučaju kada se radi o  partnerskim univerzitetima.

Uz sve ovo Via Academica je organizovala virtuelne Sajamove obrazovanja u inostranstvu STUDY EXPO i STUDY IN ITALY gde sam imala priliku za 1 na 1 konsultacije sa predstavnicima univerziteta na koje sam odlučila da konkurišem (IULM, LUISS i Ca’ Foscari). Upravo ti razgovori na virtuelnom Sajmu su ojačali moju veru da sam napravila pravi izbor.

Kada je odlučeno gde ću konkurisati, usledila je…

FAZA 2: Izrada dokumentacje

Ovde je onaj moj plan „da će sve neko drugi za mene“ bio malo pao u vodu. Šalu na stranu, bilo bi suviše idealno da vi ne morate baš ništa da uradite da biste napravili veliki korak odlaska na studije u inostranstvo. Što kaže jedna od Via mentorki: ,,Da je otići na studije u inostranstvo lako, otišao bi svako.“.

U ovoj fazi sam morala da se potrudim oko sertifikata iz engleskog jezika TOEFL, ali i tu je Via Academica uskočila u pomoć tako što mi je preporučila pouzdanu školu (Queen Victoria Education&Translations) koja me je za samo mesec i po dana spremila da položim test sa brojem bodova koji mi je bio potreban.

Osim toga, bilo je potrebno da popunim upitnik koji je Via timu pomogao da sastavi moje motivaciono pismo za svaki fakultet na koji konkurišem, kao i upitnik koji im je pomogao da mi naprave CV. Naravno, sve po strogim merilima fakulteta na koje konkurišem, ali sa ličnim pečatom i na osnovu informacija koje sam im ja dostavila.

Sjajan je osećaj kada znaš da su stvari odrađene kako treba, da nisi prepušten samom sebi i da uveče ne ideš na spavanje sa pitanjima poput ,,da li sam dobro napravio CV“, ,,da li moje motivaciono pismo predstavlja mene na pravi način“, itd.

Takođe, u ovoj fazi Via tim me je usmeravao šta je potrebno da prevedem i overim od dokumentacije, a tu su bili i da usmere mog profesora koji mi je dao pismo preporuke.

FAZA 3 – slanje aplikacija

U ovoj fazi vaše je doslovno samo da čekate odgovore univerziteta, jer vredne devojke iz Via Academica tima sve odrade za vas. Dok su mi one konkurisale za univerzitete u Rimu i Veneciji, ja sam bila na drugom kraju sveta, na Maldivima, a čak ni to što nisam imala telefon i što nisu mogle da stupe u kontakt sa mnom nije ih omelo da slanje mojih aplikacija prođe besprekorno.

Kao dokaz toga jeste to što sam na univerzitet LUISS u Rimu primljena (trenutno čekam obaveštenje o stipendiji), a sa univerzitetom Ca’ Foscari iz Venecije sam došla do poslednje faze apliciranja u kojoj imam Skype intervju. Za dva preostala univerziteta koje sam odabrala sledi još apliciranje, ali verujem jednako uspešno kao i sa prva dva. Tako da ću na kraju najverovatnije morati ponovo da biram, ovoga puta da od četiri univerziteta koji su mi ponudili upis odaberem jedan! 🙂

Osim svega navedenog moram dodati još da je Via Academica bila tu za mene za sva moja „pametna“ i manje pametna pitanja, odnosno rešavala je sve moje nedoumice. A verujem da je to najveći problem odlaska na studije u inostranstvo upravo: mnoštvo nedomica! Zato je dobro da je tu uz vas neko ko zna kako idu stvari i uz koga ćete se osećati sigurno na jednom putu koji uopšte nije lak. Povezali su me sa studentima koji su već na pomenutim univerzitetima, tako da sam i na taj način mogla da se infromišem dodatno i rešim neka pitanja koja samo trenutni studenti mogu da pruže.

Ono što moram da vam naglasim jeste da Via Academica ne garantuje upis, jer to zavisi od ličnih akademskih dostignuća studenta. Za većinu visoko-rangiranih univerziteta postoji minimalni prosek koji se traži, ali ako na vreme pošaljete aplikaciju (u prvom aplikacionom roku) imate veće šanse za upis željenih studija. Ovo takođe važi i za dobijanje stipendija. Pošto uglavnom svi konkurišu na dva ili više univerziteta i studijskih programa Via Academica daje uvid u to kako da rasporedite slanje aplikacija da se ne bi desilo da od jednog univerziteta dobijete odgovor i ponudu koju morate da potvrdite u kratkom vremenskom periodu, a od drugog univerziteta niste još dobili odgovor, a on vam je možda prvi izbor. 

Ukoliko želite više da saznate više o dva univerziteta na koja ja konkurišem možete da učestvujete na njihovim otvorenim danima:
Ca’ Foscari:
Feb 22: presentations of English-taught BAs and our Foundation Year programme
Feb 23 to 26: presentations of English-taught MAs in thematic groups
Feb 27: presentations about student services, opportunities, financial aid and how to apply
IULM
February 16th-17th Online

Oba univerziteta su odlično rangirana i predavači su im veliki stručnjaci u svojim oblastima. Konkretno IULM je najbolji za komunikacije i medije, ali i studije jezika, marketinga ili PR-a.

Iskustva drugih studenta možete ispratiti na Via Academica Instagram profilu, dok prezentacije njihovih partnerskih fakulteta možete pogledati na njihovom YouTube-u ili pročitati detaljno o programima na njihovom sajtu – Via Academica.

P.S. Javljam vam za za dva meseca kako se dalje odvija moj proces! 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *