Šta posetiti u Srbiji?

Na dan pisanja ovog teksta (11. maj 2020.) Turistička organizacija Srbije počela je svoju letnju promotivnu kampanju „Izaberi svoju avanturu – vidi Srbiju“ namenjenu prvenstveno domaćim turistima.

Upravo time inspirisana objavljujem ovaj tekst kao podršku promociji domaćeg turizma.

Ipak, moram priznati da jedva čekam da se vrati vreme u kom stranci ponovo uživaju u lepotama naše zemlje (jer na taj način doprinose njenoj ekonomiji), a da mi do tad naučimo da posećujemo Srbiju zato što znamo šta ona nudi i zato što to želimo, a ne zato što nam je to jedini ili zdravstveno sigurniji izbor.

Kao turistički vodič i copywriter imala sam priliku da vidim zaista dosta toga u Srbiji. Međutim, koliko je ona neiscrpna za turističke obilaske govori to da imam dugu listu toga šta bih volela još da vidim.

U nastavku teksta vam donosim kratke priče o onome što sam imala prilike da posetim i doživim.

1. Srebrno jezero

Možda nemamo more, ali na samo 110 km od prestonice Srbije postoji jezero gde se leti osećaš kao na nekoj lepoj morskoj obali. Voda je topla i čista, postoje uređeni plažni kafići, dosta aktivnosti na vodi, priroda ostavlja bez daha.

IMG_20190905_164848 (1)

2. Đerdapska klisura

Najlepši dragulj prirode. Toliko je lepo da će biti dovoljno da u kolima pustite neku lepu muziku i uživate u prizoru dok se vozite njome. A ne treba ni propustiti da odete na uspon na neki od lepih vidikovaca (za to obavezno morate kontaktirati NP Đerdap ili ići u organizovanoj grupi).

 

3. Ramska tvrđava

Još uvek smo u istočnoj Srbiji. Ramska tvrđava je nedavno obnovljena i otvorena za javnost. Prvi put sam imala priliku da je vidim 2018. dok su radovi još uvek bili u toku i mogu vam reći da su je odlično uredili za turistički obilazak. Nju vredi videti i zbog zalaska sunca koji je po meni ovde najlepši u celoj Srbiji jer je Dunav toliko širok da se čini kao da sunce zalazi u more.

 

4. Banjska stena, Tara

Kažu da je ovo jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji, a često se koristi i na fotografijama za naše promotivne turističke kampanje. Zaista sa razlogom jer on ostavlja bez daha!

 

5. Kućica na Drini

Još jedan simbol naših turističkih fotografija za strance je upravo ovo mesto. Baš je ona favorit Kineskim turistima kada nas posećuju. 🙂

 

View this post on Instagram

Ako ste mislilite da ne postoji mesto u Srbiji gde Kineza ima više nego u bloku 70 – pogrešili ste. Juče ih videh masu baš ovde. Fascinirani su kućicom na steni koja postoji još od 1968. Kažu domaćini da su baš oni najčešći posetioci iz inostranstva. Ali nije ona fascinirala samo Kineze – već i Dejli mejl, Nacionalnu geografiju i mnoge druge po svetu. Ako se pitate gde se nalazi ova čudna građevina, odgovor je Bajna Bašta. A ako nemate mogućnost da kolima dođete do ovde krenite sa @jungletravel i vodičicom Lenom na izlet na Taru i Drinu 3. avgusta. ? Vidimo se u prirodi! ? . ? Hvala za fotku i društvo drugi vikend za redom @muzej.univerzalnih.vrednosti ? #vidikovac #kucicanadrini #vidisrbiju #seeserbia #Drina #vikend #izlet #Serbia #Srbijauslikama #Srbija #priroda #putovanja #lovemyjob #jungletravel #jungletribe #junglefotograf #nationalgeographic #worldtourism #beautifulplaces

A post shared by Jelena Stefanović (@lenaastef) on

6. Manastiri

Ne samo iz religioznih razloga, već i zbog bogate istorije i umetnosti koju nose.
Posle Gračanice, najlepši manastir mi je Studenica. A koliko je ovo sadržajan manastir i koliko o njemu ima da se kaže govori činjenica da je vodiči odgovaraju 4 sata kada polažu za licencu.
Savet: U kom god manastiru da se nađete zamolite nekog od monaha da vam ispriča nešto više o istoriji manastira. Čućete sigurno neku zanimljivu priču.

 

7. Zlatibor

Jer je tu najlbolja hrana u Srbiji i tačka. 🙂

Screenshot_20200511-101019_Instagram

8. Istočna konkurencija Zlatibora etno kompleks Kapetan Mišin breg

Pogledajte vi ovu trpezu!

 

9. Severna konkurencija: vojvođanski salaši

 

10. Vlasinsko jezero

Da li ste znali da u Srbiji postoje plutajuća ostrva? Uputite se na Vlasinsko jezero da se uverite ili pogledajte odličnu Memedovićevu emisju o tome:

 

11. Vršac

Grad za ljubitelje lepih arhitektnoskih zdanja i paraglajdinga (sa pogledom na Vršačku kulu).

 

View this post on Instagram

I did it! ? U oprobavanju u paraglajdingu ne treba da vas spreči strah od visina, pre treba se treba plašiti da u životu propustite taj neponovljivi osećaj lakoće i slobode dok letite, kao i ludački dobar pogled na Vršac i okolinu. ? Meni je ovo bio najlepši doživljaj ikada i najbolji poklon koji sam samoj sebi mogla dati. Ipak, znamo svi – bezbednost je na prvom mestu. Već skoro godinu dana sam htela da dođem baš u Vršac na paraglajding, ali sam pažljivo birala kako će to biti izvedeno i na preporuku drugarica odabrala da to bude sa @paragliding_tandem_flights_ i zaista ni jednog trenutka se nisam osetila nesigurno sa Gandrom, pticom visokoletačem i pre svega ? od čoveka. Tu su višedecenijsko iskustvo i sigurnost u letu, kao i talenat za pevušenje u duetu na nekoliko stotina metara. ?? ? Iskoristite lepe letnje dane i neka vas vetar odnese u lepi Vršac na brzinsko oslobađanje od stresa i uživanje u momentu kao nikada do sada! #gdesutikrila ? ??‍♀️ ________________________________________ #vidisrbiju #seeSerbia #ig_srbija #Vrsac #Vojvodina #paraglajding #exploreSerbia #Serbia #srbijauslikama #avantura #bestview #svakidanjerodjendan #radost #paragliding #Vrsackeplanine #ig_Vrsac #vrsackakula #ig_Vojvodina

A post shared by Jelena Stefanović (@lenaastef) on

 

12. Ovčarsko-kablarska klisura

U našoj zemlji možete pronaći mnogo mesta za hiking, ovo je jedno od njih. Kao nagrada, na kraju uspona čeka vas ovaj prizor uklještenih meandra Zapadne Morave:

 

13. Oplenac

Mesto gde ćete naučiti više o istoriji čuvene vladarske loze Karađorđevića, ali i o dobroj lozi vina.

 

14. Viminacium

Istorijska zaostavština Rimljana, skeleti mamuta i još puno sadržaja koji će vam na par sati zaokupirati misli i napraviti od vas pravog istraživača.

 

View this post on Instagram

? Priznajte da vam je najgori deo ekskurzija sa školom bilo obilaženje "kojekakvih gluposti". Sigurna sam da većini jeste. Evo, sećam se, mene su drugarice na maturskoj ekskurziji vukle po Teranovi i prodavnicama koje imamo u Beogradu u sred mog, danas, omiljenog grada Praga. ? Ipak, priznajem, pre srednje škole ni sama nisam bila zainteresovana da istražujem i vidim nova mesta. A verujem da su većinu osnovaca dovlačili recimo baš ovde u Viminacium, da su iz istog jedva čekali da pobegnu da se zezaju, ne shvatajući vrednost onoga što posećuju. Stoga, ako ste i vi žrtva školskog izleta u Viminacium (?) vratite mu se stariji i bistriji, ovde toliko toga ima da se vidi i čuje! ? Uzbudljiva istorija, priče o naprednim Rimljanima iz ovog grada, skelet mamutice Vike, uzane rimske grobnice… Fenomenalnih 2 sata obilaska! I da, bravo za sve koji su Viminacium doveli tu gde danas jeste. ? . . ℹ Cena ulaznice sa vođenim obilaskom je 500 dinara. . . . #visitSerbia #vidiSrbiju #letouSrbiji #Viminacium #archeology #izlet #putovanja #putopis #Lenaistražuje #vodič

A post shared by Jelena Stefanović (@lenaastef) on

15. Smederevska tvrđava

Kada već odete do Viminaciuma obavezno skoknite na čas zanimljive istorije i na čašu dobrog vina u Smederevo.

 

16. Dvorci Vojvodine

Najzanimljiviju istorijsku porodičnu priču ima porodica Dunđerski. Nju možete čuti u „dvorcima“ Fantast i Dunđerski.

 

View this post on Instagram

Po meni, u istoriji Srbije, porodica Dunđerski ima jednu od najintrigantnijih i najinspirativnijih priča. Oni su dokaz da bajke ne moraju biti vezane samo za "plavu krv". ☺ Dosta sam istraživala i čitala o njima u poslednjih godinu ipo dana, tj.od gledanja filma Santa Maria della Salute. Tako da je ovaj izlet bio istinsko uživanje za mene. ? . Inače, kažu da sve što se videlo sa vrha dvorca Fantast (odakle je prva fotografija), vlasnik ovog dvorca Bogdan Dunđerski posedovao. A ukoliko ste ispratili moje storije mogli ste videti da se pri dvorcu nalazi i kapela, koju je oslikao Uroš Predić, i ergela. A tu su i nekadašnji bazen, restoran i veliki park-vrt koji nažalost nisu završili na mojim storijima. . . . #vidiSrbiju #visitSerbia #priceizSrbije #putovanja #putopis #letouSrbiji #Srbija #Vojvodina #izlet #vikend #uzivanje #istorija #Dundjerski #dvorciVojvodine #dvorci #bajka

A post shared by Jelena Stefanović (@lenaastef) on

17. Golubačka tvrđava

Otkrijte zašto privlači toliko pažnje i zašto sve više vaših prijatelja na Instagramu izbacuje fotku baš sa ovog mesta.

 

https://www.instagram.com/p/B1jQXcaJCRu/

Mesta koja sam obišla i koja volim, a nažalost nemam prikladni foto-prilog: Tršić (i obavezno ručak u Planinskom konaku Milica), Novi Sad, Palić, Subotica, Niš, Petrova crkva u Novom Pazaru (najstarija očuvana srpska crkva!), Mokra gora.

Mesta koja bih volela da obiđem: Uvac, Krupajsko vrelo, Zaovinsko jezero, Rtanj (izlazak sunca ovde je čaroban!) i Sombor. Ova lista se uvek može proširiti, a neka mesta se mogu i dopisati na liste iznad.

Uživajte u istraživanju svoje zemlje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *