Otputuj besplatno u Španiju preko Au pair programa

Nisam upoznala čoveka kome Španija nije među prvih 10 destinacija na koje želi da otputuje u životu. Ipak putovanje u tu zemlju često zahteva veća novčana sredstva nego neke bliže zemlje našem Balkanu, naprimer kao Italija, Mađarska, Grčka i ostale. Međutim, obradovaću one koje vole decu i Španiju – vi u Španiju možete otputovati bez dinara.

Blog 1.jpg
Parque del Buen Retiro, Madrid, jul 2016.

Šta je Au pair?
To je uglavnom devojka (ali može da bude i dečko) koja ima između 18 i 30 godina i koja putuje u inostranstvo da bi obavljala posao dadilje. Au pair živi sa porodicom kao njen član. Porodica obezbeđuje posebnu sobu i sve obroke, kao i džeparac, a u nekim slučajevima i škola jezika!

Za Au pair program sam prvi put čula krajem 2015. dok sam surfovala internetom u pokušaju da pronađem posao u inostranstvu za naredno leto, naravno, želela sam da to bude Španija. Naišla sam na jednu našu agenciju koja organizuje Au pair program u Španiji, po veoma visokoj ceni. Doslovno biste platili da odete da radite. Srećom, na Facebook grupi mog tadašnjeg Fililoškog fakulteta sam upitala da li neko ima iskustva sa Au pair programom. Čak dve devojke su mi se javile da imaju sjajno iskustvo sa besplatnim programom preko organizacije koja posluje na internetu tj. na sajtu aupairworld.com.

Verujem da vam već ovde nadire pitanje o bezbednosti da odete u nepoznatu zemlju u nepoznatu porodicu preko jednog internet sajta. Devojke koje su mi se javile su mi odmah uklonile ove strahove rekavši da Au pair porodice plaćaju otvaranje naloga na sajtu organizacije i da bivaju valjano proveravani pre no im se odobri profil.

Pravljenje naloga

Na sajtu aupairworld.com biće neophodno da unesete brojne podatke o sebi: ime i prezime, datum rođenja, adresu, državljanstvo, broj telefona, da li imate iskustvo u čuvanju dece, da li ste pušač, da li imate vozačku dozvolu i koje jezike govorite .
Ps. Ne brinite ukoliko ne govorite španski jer većina španskih porodica upravo traži Au pair koja bi sa njihovom decom sve vreme pričala na engleskom.

Sledeći korak u registrovanju jeste izbor zemlje, tada dolazi na red izbor Španije. Naravno, ukoliko vas interesuje još neka zemlja sa priloženog spiska, možete je obeležiti. Osim toga, birate da li vas interesuje veliki grad, selo ili nešto između. Tu su i pitanja o tome da li želite da radite i kućne poslove, da li biste radile u kući kod samohranog roditelja, da li vam smeta ukoliko su u porodici pušači, da li biste imale problem da čuvate dete sa posebnim potrebama, koliko dete koje čuvate treba minimum/maksimum da ima godina i za kraj birate onoliko koliko biste meseci volele da radite i u kom peroidu godine želite da dođete/odete.

Zatim na red, kao treći korak, dolazi pisanje 3 teksta: tekst o sebi, pismo upućeno porodici i razlozi zašto želite da radite kao Au pair. Nakon toga treba da dodate svoje fotografije i to bi bilo to! Profil je napravljen i odmah će biti izbačena lista porodica sa kojima se „poklapate“ po profilu.

Potraga porodice

Bićete u mogućnosti da pregledate profile porodica sa kojima se poklapate. Ukoliko vam se dopadnu, možete im poslati poruku da ste zainteresovani za njih. Oni vas mogu odbiti ili prihvatiti. Ukoliko vas prihvate prvo će uslediti dopisivanje, pa ako se i tad poklopite onda slede i skajp razgovori koji su, u suštini, znak da će verovatno i doći do saradnje. Ti razgovori više predstavljaju način da se bolje upoznate. Bićete upitani o mnoštvu stvari o vašem karakteru, navikama i sl.. Ne propustite da ih pitate i sami sve što vas zanima.

Ukoliko vam porodica i u jednom momentu počne delovati sumnjivo ili počnete da imate osećaj da će vas nešto u boravku u njihovoj porodici činiti stresiranom ili slično, moj savet je da odmah na kulturan način prekinete kontakt sa njima.

Učite na mojim greškama

Imala sam loše iskustvo sa Au pair programom samo iz jednog razloga – nisam se dobro raspitala o deci koju treba da čuvam: kako se ponašaju prema autoritetima; kako reaguju kada im neko kaže „ne“; o načinu na koji se kažnjavaju kada su neposlušni; o tome kako reaguju na nove ljude, itd. I, ljudi moji, pogrešila sam jer sve to nisam pitala! U toj porodici sam preplakala doslovno 3 nedelje jer su im deca bila nepodnošljiva, tvrdoglava, a autoritet i granice nisu postojale, zatim oko najmanje sitnice koja nije bila po njihovom oni bi vrištali i bacali se po podu. Stoga, umesto ugovornenih dva ipo meseca ja sam se iz Španije vratila posle mesec dana.

To nije najgore, roditelji su krivili mene jer su njihova deca takva, ne primetivši da se deca apsolutno isto tako ponašaju i prema njima, a još manje su uzimali obzir to da sam se maksimalno trudila da obezbedim bezbednost i zabavu njihovoj deci. Stoga, obavite što detaljniji razgovor sa roditeljima o naravi i navikama njihove dece.

20160726_153713.jpg
Jedan mirniji dan sa A. i L.

Još jedna moja greška je što sam dopustila porodici da me plaća 50 evra nedeljno, a minimum propisan za Evropsku uniju je 70 evra nedeljno!

Greška broj 3: Nismo se usaglasili oko radnog vremena, stoga je porodica očekivala da ću iz zadovoljstva čuvati decu od momenta kad otvorim oči pa sve dok ne legnem da spavam, a spomenuću to da nisam imala ni slobodan dan za sebe. No, apsolutno sam sama kriva.

Ipak, nemojte da vas obeshrabri moje iskustvo. Većina Au pair devojaka koje sam upoznala imala je sjajno iskustvo. Čak su i ostale prijatelji sa porodicama!

Dolazak i boravak

Ugovor, koji postoji na sajtu aupairworld.com,  potpisujete on-line. Za svaki problem sa porodicom ova organizacija vam stoji na raspolaganju. Konkretno u samoj Španiji imaju službenike  i tu su za svaku podršku devojkama.

Avionsku kartu kupuje sama Au pair devojka, ali kažem da je ovo putovanje besplatno jer samu kartu ćete na neki način refundirati od džeparca koji dobijate od porodice i koji iznosi minimum 70 evra nedeljno.

Viza za Španiju nije potrebna ukoliko u porodici ostajete manje od tri meseca, u tom slučaju će vam samo Au pair porodica obezbediti boravišnu dozvolu u lokalnoj policijskoj upravi. Ipak, ukoliko idete na više od toga morate izvaditi studentsku vizu.

Osiguranje morate da obezbedite sami i nemojte ni sekund pomišljati da bez njega krenete na put!

Tokom boravka, upoznaćete se sa dnevnim ritmom porodice, usaglasićete kada imate  slobodan dan, kada ćete otputovati negde na izlet, itd. Moja preporuka je da im skrenete pažnju da biste volele da se hranite baš kao i oni jer ćete tako upoznati bolje hranu i kulturu ove zemlje. Oh, da, verujem da ćete i biti šokirani kako to samo keksići i kafa/mleko za doručak, pa ko od toga funkcioniše?! Ali, svi ostali obroci su preukusni i verujem da ćete se vratiti sa kojom kilom viška iz Španije.

20160814_174132
Izlet na plažu San Rafael na severu Španije

Koliko god da sam imala negativno iskustvo sa samom porodicom, turističko i kulturno iskustvo koje sam doživela na putovanju u Španiju je nešto unikatno i upravo zbog toga bih svima kojima ovaj koncept deluje primamljivo savetovala da potraže Au pair porodicu i oprobaju se u tom programu.

Tip+: Tražite porodicu na vreme iliti minimum 4-5 meseci pre perioda u kom želite da odete.

Srećno!

One comment

  1. […] Igrom slučaja, mene je prvo sačekao Madrid, a o Barseloni i dalje maštam. Posetila sam ga jednog vrelog julskog dana, sve je vrvelo od toplote na 35 stepeni u hladu, ali mene to nije sprečilo da lutam gradom 7 sati. Upravo toliko sam imala do mog polaska u Ponferadu, na sever Španije, na koji sam išla da bih učestvovala Au pair programu, o kom sam već pisala u ovom tekstu. […]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *