Obnavljanje gradiva za ispit uz „semafor tehniku“

Kada naučite lekciju ili pitanje za ispit veoma je važno da je obnovite bar par puta kako bi se slegla i kako biste bili sigurni u svoje znanje.

Bilo da ste kampanjac ili učite na vreme ispitni rokovi su stresni i često osećamo kao da nemamo dovoljno vremena i zato želimo da njime raspolažemo na dobar način. Stoga, nevažno da li gradivo obnavljate dva dana pred ispit ili neki duži period, u ovom tekstu želim da vam prikažem jedan moj savet kako da obnavljate gradivo i pritom pametno iskoristite vreme.

Pre svega, kako biste primenili ovaj savet neophodno je da gradivo koje učite bude podeljeno na lekcije ili ispitna pitanja. A ono što vam je potrebno za primenu ovog saveta jesu hemijske/markeri zelene, crvene i žute/narandžaste boje.

Ključno jeste prvo obnavljanje svih pitanja nakon što ste prešli i naučili sva pitanja/lekcije. Dok ih prelazite zapazićete da neka od njih znate odlično i da biste u pola noći da vas neko probudi znali da odgovorite na njih, neka ćete pak znati manje-više dobro ali ćete se osećati pomalo nesigurno, a neka će vam delovati kao da ih vidite prvi put.

Tu dolazimo do primene boja:
Zelenom označite pitanja/lekcije koja odlično znate. To su pitanja koja više ne morate da obnavljate, eventualno ih možete pročitati dan pred ispit.
Narandžastom/žutom označite pitanja za koja niste sigurni da ih najbolje znate, ali vam nisu teška. Sledeći put kada obnavljate ova pitanja samo pažljivo pročitajte.
Crvenom bojom označite pitanja koja su vam teška i koja vam praktično nepoznato deluju. Svako sledeće obnavljanje iskoristite da ih izgovorite naglas ili u sebi, ili eventualno ako vam baš nisu legla probajte da ih ponovo naučite.

U zavisnosti od toga koliko vremena imate za obavljanje, ukoliko osetite da ste neka pitanja dobro usvojili ili pak zaboravili možete im promeniti boju.

Zašto smatram da je ovaj način obnavljanja dobar? Zato što ne gubite vreme na pitanja koja ste već dobro usvojili ili koja su vam prosto laka, a svoju usresređenost i energiju dajete onome što još uvek niste naučili.

Zašto smatram da je obnavljanje gradiva važno? Zato što sprečavamo da zaboravimo naučeno, utvrđujemo gradivo, stičemo samopouzdanje i samim tim povećavamo šanse za prolaz i/ili dobru ocenu.

Savet plus jeste da se potrudite da sa učenjem počnete na vreme upravo iz razloga da biste imali vremena i da obnovite i primenite savet iz ovog teksta.

Želim vam puno sreće u spremanju ispita! A ako vam je potreban još neki savet za učenje pogledajte i sledeće tekstove:
Učenje uz pomoć mapa uma
Učenje uz tehniku podvlačenja ključnih reči
Kako do visokog proseka na fakultetu – 4 zlatna pravila

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *