Kako poboljšati znanje stranog jezika

Mnogi smatraju da se danas osnovno znanje engleskog jezika podrazumeva, a da je znanje još nekog jezika pored engleskog i više nego poželjno ili pohvalno.

Lično se slažem sa tim, ali takođe i smatram da ne treba da postoji bilo kakvo „moranje„. Ako mislite da će vam doprineti u životu znanje novog jezika ili poboljšanje onog koji već znate ili biste se prosto tome posvetili iz čiste zabave onda ste na pravom putu.

U osnovnoj školi uopšte nisam volela da učim jezike, tada sam kao deo nastave imala ruski i engleski jezik. Na to sam gledala kao na obavezu i stoga nisam imala želje da im se dublje posvetim, dok sa druge strane španski je ispadao iz te kategorije jer sam ga usvojila slušanjem: kroz serije i muziku. Plus sam sama istraživala pravila ili kako se šta kaže. Možda sam upravo zato i španski do pre par godina znala bolje od engleskog. 

Ono što hoću da kažem jeste da ćemo jezik usvojiti bolje ako na to učenje gledamo kao na zabavu i ako mu pristupimo na način koji nama leži. Naravno, neke stvari se prosto moraju „nabubati“, ali i odnos 70% zabava-30% učenje ne zvuči strašno, zar ne?

Pre nego što navedem konkretne ideje kako poboljšati znanje stranog jezika hoću da vam kažem jednu važnu stvar: učenje jezika je proces. Ne očekujte da ćete i jedan jezik naučiti za mesec dana. To je nešto što se gradi, polako sleže, taloži i onda u jednom trenutku u budućnosti će se samo desiti trenutak u kome zatičete sebe da ste „opleli“ na tom jeziku sa maternjim govornikom.

 •  Kako uz pomoć Instagrama…
  Instagram nije tu da samo ostanemo u kontaktu sa prijateljima i ispratimo njihove nove selfije. 🙂
  Kad kažem uz pomoć Instagrama mislim na to da pronađete profile realnih osoba koje su vam zanimljive, dakle bave se temom koja vas zanima (mene npr. zanimaju putovanja i hrana), a svoje objave pišu na jeziku koji biste želeli da naučite ili poboljšate (mene npr. zanimaju engleski, španski i italijanski). Treba da pronađete profile koje nude potpun sadržaj: odnosno upotrebljavaju i pisanje i govor, a ne da su jedino vični u objavljivanju lepih fotki. Mada često se može naći i one koji su ,,kompletić“.

  Dva primera naloga koje pratim i koji pišu i govore na engleskom jeziku:

Primer naloga koji se konkretno bavi jezikom:

 • Kako uz pomoć Facebook-a…
  Volite da ste u toku sa vestima iz konkretne zemlje ili sveta? Ne bi bilo loše da lajkujete stranicu neke TV kuće ili novina/časopisa iz zemlje čiji jezik učite. Čak i da vas mrzi da kliknete na vest sigurno imate vremena da pročitate bar naslov i opis vesti na objavi. Što je dovoljno za vežbanje jezika.
  Npr. kako bih vežbala španski pratim objave El Pais – španskih dnevnih novina.

123

 

 • Kako uz pomoć Google Translate-a…
  Kada vam se na Facebook-u ili Instagram-u u navedenim načinima pojavi nepoznata reč dobro bi bilo da imate instaliranu aplikaciju Google Translate kako biste odmah mogli da vidite o čemu se radi.
  Obratite pažnju i na definiciju reči koja će vam biti ponuđena.

123

 

 • Kako uz pomoć prijatelja…
  Ovo je generalno dobar izbor kada se radi o nekom jeziku koji govori više ljudi, pre svega mislim na engleski.
  Možete se dogovoriti sa prijateljima da jednom nedeljno sat vremena pričate na tom jeziku ili da se recimo narednih mesec dana dopisujete na jeziku koji želite da poboljšate.
  Kada sam polagala ispit za turističkog vodiča početkom 2019. jedan od ispita je bio i engleski jezik. Drugarica koja je takođe polagala i ja smo dve nedelje jedna drugoj snimale glasovne poruke na engleskom, tako smo prepričavale svoj dan, komentarisale dešavanja i slično. Dogovorile smo da ne ispravljamo izgovor jedna drugoj i da nema podsmevanja. To je donelo to da kada je došlo vreme za ispit imale smo mnogo više samopouzdanja.
 • Kako uz pomoć aplikacija…
  Vreme koje provodiš čekajući u bilo kom redu ili u piljenju u plafon od dosade svakako možeš da iskoristiš za svoj napredak preko aplikacija za učenje jezika.
  Moje omiljene su Duolingo i Memrise.
  Svakako istražite i ostale aplikacije, jer vama možda „leži“ drugačija aplikacija odnosno drugačiji pristup koji one nude.
  P.s. Savet plus: podesi da ti sistem telefona bude na jeziku koji želiš da poboljšaš.
 • Kako uz pomoć papira i olovke
  Na internetu potraži sajt ili blog čiji su autori maternji govornici jezika koji učiš. Odaberi zanimljiv tekst i odvoji bar 10 minuta dnevno/nedeljno da željeni tekst prepišeš u svesku. Dok prepisuješ podvuci nepoznate reči, a potom proveri njihovo značenje u (online) rečniku. Možda zvuči bezveze, ali postoje naučna istraživanja koja su pokazala da pisanje rukom aktivira mozak i pomaže u savladavanju gradiva (ili jezika u ovom slučaju). Na ovaj način možeš se naučiti i boljem izražavanju na jeziku koji želiš da savladaš.
 •  Kako uz pomoć putovanja…
  Kunem se u to da ni jedan jezik ne možeš tvrditi da dobro znaš bez „žive“ komunikacije. Ne mora ta komunikacija da bude sa maternjim govornikom, ali dok ne dođeš u situaciju da ti jezik zaista treba za sporazumevanje, napretka nema. Do tada je sve samo sirovo znanje, a putovanja su pravo mesto za primenu.
  Španski sam zaista naučila kada sam u španskoj porodici čuvala decu.
  Engleski sam zaista naučila kada sam u Grčkoj radila 3 meseca i morala da komuniciram sa grčkim gazdom turističke agencije u kojoj sam radila i da se dogovaram sa vozačima Grcima.
  To ne znači da moraš da odeš i provedeš mesece u nekoj drugoj zemlji da bi se napredak desio, ali kad god si na putu ne treba da se „stidiš“ da proćaskaš sa strancima na jeziku koji ti je potreban.
  Ponekada se iz tih ćaskanja mogu roditi i prijateljstva. Pre skoro 5 godina kada sam bila u Veneciji, sponatno sam započela razgovor sa dva Španca, ostali smo u kontaktu i postali drugari.
  Ipak, ako si stidljiviji dovoljno će biti sporazumevanje u prodavnicama, restoranima, sa lokalnim vodičima i slično.

 •  Kako uz pomoć sopstvene kreativnosti…
  Najbolje poznajete sebe. Zato ni ja ni bilo ko drugi nema čarobni štapić da bi vam otkrio način kako ćete najbolje poboljšati znanje nekog jezika. Ovo su bili moji načini, možda vas inspirišu i primenite ih, možda pronađete neki sličan način, možda ste pokušali baš sve ovo i prosto vam „nije to to“.
  Pronađite šta je u skladu sa vašim navikama i pre svega sa onim što vam prija. Tako stvari najbolje idu, i sa stranim jezicima, a i sa većinom stvari u životu.

PLUS: Ukoliko ti predstoji neki važan test iz engleskog i nisi siguran kako ćeš proći – ne brini! Kvalitetna pripremna nastava ti takođe može unaprediti jezik. Pohađala sam je u školi Queen Victoria Education za koju imam samo lepe reči! I zahvaljujući njihovom metodu rada moj engleski je postao daleko bolji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *